StoryEditorOCM
Dalmacija24 milijuna kuna

Potvrđena optužnica protiv Orešara i Truskallera za "Jadrankamen"

Piše PSD.
12. rujna 2014. - 21:19
Potvrđena je optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Splitu protiv bivšeg tenisača Bruna Orešara (47) i Erwina Truskallera (39), državljana Austrije, zbog gospodarskoga kriminaliteta na štetu pučiškog “Jadrankamena”, koji je oštećen za 24 milijuna kuna. Suđenje će biti na Općinskom sudu u Splitu, a Truskalleru se sudski pozivi šalju na zagrebačku adresu, gdje mu je prebivalište.

Nisu se naplatili

Optužnica tereti Orešara i Truskallera za dva kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a postupak je pokrenut na temelju prijave malih dioničara “Jadrankamena”.

Orešar je kao predsjednik Uprave “Orbis holdinga” iz Zagreba i kao predsjednik Nadzornog odbora “Jadrankamena”, s Erwinom Truskallerom, kao članom Uprave pučiške tvrtke, u prosincu 2009. sklopio ugovor o ustupanju potraživanja koje ima od tvrtke “Atrium Spalatum” iz Splita u iznosu od 9.270.576 kuna.

Potraživanja su se temeljila na ugovoru o izvođenju radova iz 2003. na Lazarici u plitu. Također su ustupljena i potraživanja koja “Jadrankamen” ima od “Orbisa” na osnovi zajmova i drugih poslova.

Optužni akt navodi da su Orešar i Truskaller bili svjesni da se “Jadrankamen” neće moći naplatiti jer se ni “Orbis Holding” nije naplatio od 2003. do 2009. godine. Zagrebačka tvrtka je opisanim ugovorom smanjila solventnost i likvidnost “Jadrankamena”, koji se nije uspio naplatiti do današnjeg dana.

Raskidanje

Za dodatnih 15 milijuna kuna štete Orešar i Truskaller su optuženi da su 17. ožujka 2008. zaključili predugovor kojim je “Orbis holding” prodao “Jadrankamenu” 50 posto bezvrijednog poslovnog udjela tvrtke “MB 94” iz Bugarske. Zagrepčani su se obavezali za 100 dana izvršiti dokapitalizaciju bugarske tvrtke u iznosu od 5.672.752 kune ili će se predugovor raskinuti, a prodajna cijena vratiti kupcu.

Radi realizacije navedenog pravnog posla, stoji u optužnici, 20. lipnja 2008. godine “Jadrankamen” je predao tvrtki “Erste factoring” iz Zagreba vlastitu mjenicu na iznos od 15.000.000 kuna, na temelju koje je taj novac isplaćen na žiroračun tvrtke “Orbis holding”.

Zatim su sklopljena tri dodatka predugovora uz iste uvjete raskida kako bi prikrili neizvršavanje obveza iz predugovora i nevraćanje kupoprodajne cijene zbog neprovedene dokapitalizacije, navodi optužni akt.

Kako bi prikazali da je dug “Orbisa” prema “Jadrankamenu” smanjen, odnosno zatvoren, Orešar i Truskaller zaključili su međusobno tri fiktivna ugovora na ukupan iznos prodajne cijene poslovnog udjela koji je mjenično naplaćen, na koji je način smanjena solventnost i likvidnost trgovačkog društva iz Pučišća i oštećena je za 15 milijuna kuna.

Piše Katarina Marić Banje
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:54