StoryEditorOCM

Postignut dogovor, smeće odlazi s imotskih ulica

Piše PSD.
30. srpnja 2011. - 01:45

U petak kasno navečer potpisan je dogovor, ili svojevrsni sporazum, između čelnih ljudi osam imotskih općina i grada Imotskog s jedne, te predstavnika nezadovoljnih građana Imotskog iz zaseoka Mustapići, Bage, Ćosići, Lelasi, Milardovići, Jažići, Đuzeli, Đereci, Aračići, Glavina Donja, Rebići te iz užeg dijela grada  o odvozu otpada i smeća.

Time je konačno završena četrnaestodnevna kriza te prevladani nesporazumi koji su prijetili još većoj ekološkoj katastrofi od one koja se dogodila u Kozjačiću.

Naime, hrpe smeća po ulicama Imotskog već su počele zaudarati i svakog trenutka prijetila je zaraza, posebno djece.Već od noćas prvi kamioni s otpadom i smećem idu prema posebnom deponiju izvan Kozjačića, gdje će se privremeno odlagati otpad pod budnim okom novog vodstva deponija.

Nezadovoljni građani uspjeli su svojim opravdanim prosvjedom, nakon niza iscrpljujućih razgovora dobiti čvrsta pisana obećanja da će Grad Imotski i njegov gradonačelnik te čelnici osam općina sanirati Kozjačić po preporukama Ministarstva za zaštitu okoliša, po zakonskim propisima i u zakonskom roku.

Građani su se obvezali stalno nadgledati kako saniranje Kozjačića, tako i deponiranje otpada 24 sata. To će činiti njihovi predstavnici koji se trebaju javiti u Grad Imotski, a svakih 50 dana sastat će se gradonačelnik i načelnici općina zbog zajedničke kontrole s građanima oko urednog rada na Kozjačiću.

Imenovat će se upravitelj odlagališta, postavit će se 10 hidranata za vodu, osvijetlit će se cijeli deponij, a uivijek će biti i dovoljno materijala za zatrpavanje otpada.

Zavod za javno zdravstvo i grad Imotski svakih 30 dana će donositi uzorke kvalitete zraka, a svakodnevno će se pratiti i analizirati kvaliteta vode, kako u Vrljici, tako i u okolnim čatrnjama.

Građanima je potpisanim dogovorom obećano da će se i tekst kaznene prijave protiv sada već smijenjene direktorice KP Topana prezentirati na prvom zajedničkom sastanku, potom da će se zaštititi prosvjednici od bilo kakvih kaznenih prijava i gonjenja, te konačno da im se dopušta ponovna blokada ukoliko se ne ispoštuje potpisani dogovor.

Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 22:03