StoryEditorOCM

Otvoren helidrom u Selcima na Braču

Piše PSD.
12. lipnja 2015. - 17:42
Slijetanje helikoptera Mi-8 MTV na helidrom Novo Selo u općini Selca na Braču ovog petka, na sreću, nije bilo zbog potrebne hitne medicinske pomoći. Naime, na takav se prigodan način službeno otvorio ovaj obnovljeni helidrom koji je dodatno uređen s opremom za Slijetanje i u noćnim uvjetima.

– Selca ne mogu ovisiti o gliseru koji za hitne slučajeve vozi iz Supetra jer su od njega udaljena 40 kilometra. Helidrom je od danas Bračanima snažna potpora u kvaliteti života, primjerenoj skrbi i povezanosti otoka s kopnom kada je u pitanju medicinsko prevoženje helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – objašnjava Ivan Marijančević, načelnik općine Selca, koja je ovaj projekt i financirala.

Posadu Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a, koja je certificirala i otvorila helidrom, činili su kapetan posade, bojnik Stjepan Stepić, kopilot, natporučnik Goran Petrović, te tehničari letači, natporučnik Neven Korica i stožerni narednik Domagoj Čulin.

– Let iz Selaca do KBC-a Split traje nekih petnaestak minuta, a prošle smo godine prema Braču polijetali 36 puta, pomažući u spašavanju isto toliko osoba. U ovoj godini do danas s Brača smo prevezli 11 pacijenata – naglasio je Stepić.

– Ovakva vrsta prijevoza unesrećenih važna je karika u lancu spašavanja. Pogotovo je to naglašeno u izoliranim područjima na otocima koja nisu izravno povezana gliserom do Splita. Neka je ipak takvih slučajeva što manje. No, neka je više onih za prijevoz do rodilišta – kazao je i dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Uzvanici iz vrtića

I baš je negdje u tom trenutku preletio nad njihovim glavama još jedan helikoper. Konkurencija, komentirali su neki kroz smijeh. No, riječ je bilo o stvarnoj hitnoj intervenciji u kojoj je, doznajemo, prevezena jedna trudnica iz Dubrovnika do KBC-a Split. Ona je i 190. prevezena osoba vojnim helikopterima ove godine.

Osim za hitne medicinske letove, helidrom će koristiti i selački vatrogasci za obuku. Kako nam je otkrio Tino Štambuk, predsjednik DVD-a Selca, oni će o njemu preuzeti i brigu o održavanju te obavljati videonadzor.

Slijetanje velikog vojnog helikoptera ponajviše je razveselilo najmlađe uzvanike, djecu iz Dječjeg vrtića iz Selaca. Oni su dobili priliku razgledati vojni helikopter i fotografirati se s pilotima koji sudjeluju u humanim misijama spašavanja, i oduševljenja nije manjkalo. Premda su neki i racionalno prosudili čitav događaj, poput malog Luke Politea iz Novog Sela.

– Dobro je. Zadovoljan sam – kratko je i jezgrovito potvrdio Luka razgledavši unutrašnjost helikoptera.

Kao najbolju potvrdu važnosti izgradnje i opremanja helidroma, primjer je zadnja akcija spašavanja proteklog vikenda, kada je letačka posada sigurno i brzo prevezla ozlijeđenog radnika iz kamenoloma iz Selaca.

I. GOSPODNETIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:45