StoryEditor
OtociPOZIV S OTOKA

Supetrani odabrali teren i rješavaju dokumentaciju za helidrom: ‘Pozivamo Županiju da se konačno uključi u projekt, ovo nam je od životne važnosti‘

Piše Ivica Radić
27. siječnja 2020. - 20:34
Tom Dubravec/Hanza media

Nedostatak helidroma postaje sve ozbiljniji problem Supetrana i njihovih gostiju. Najbliži helidrom udaljen je 20 kilometara od bračkog središta i nalazi se u Milni, na zapadnoj strani otoka.

Ako se zna da većina mjesta gravitira Supetru, u kojemu je stacioniran Dom zdravlja i Služba hitne pomoći, onda taj problem postaje sve akutniji. U slučajevima teških nesreća, u kojima ljudski životi vise o koncu, svaki kilometar i svaka sekunda iznimno su važni i doslovno čine razliku između života i smrti.

Stoga je bez pravodobnog hitnog zračnog medicinskog prijevoza na našim škojima nemoguće govoriti o dobroj i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti. Doduše, u hitnim slučajevima tu je i gliser koji polazi iz supetarske luke, ali postavlja se pitanje što kad to brzo plovilo zbog vremenskih uvjeta ne može isploviti.

Ipak, po svemu sudeći, problem je na dobrom putu da se riješi ponajprije na zadovoljstvo pacijenata.

Zahvala djelatnicima Hitne

Grad Supetar se, naime, uknjižio na česticu predviđenu za izgradnju helidroma, te je riješio prostornoplansku i napravio projektnu dokumentaciju.

Lani u 27 letova prevezen 31 pacijent

Hitnim medicinskim letom lani je s Brača u 27 letova prevezen 31 pacijent, od kojih je bilo 11 stranih državljana.

Helikopteri su letjeli prema splitskom KBC-u s helidroma u Novom Selu, u općini Selca, te iz Milne, dok su s teškim bolesnicima 11 puta uzletjeli s piste bračkog aerodroma.

– Očekujem sada da se nakon godinu i pol dopisivanja i dogovaranja resorne županijske službe aktivno uključe u konačno rješavanje ovog pitanja koje je doslovce od životne važnosti ne samo za građane Supetra, nego i za sve Bračane, te pozivam našeg župana Blaženka Bobana da ih u tome povede i potakne. Naš je župan i dosad pokazao da ima sluha i osjećaja za probleme nas otočana – kazala je supetarska gradonačelnica Ivana Marković, te je navela nedavni primjer nesreće koja se dogodila u središtu Supetra u kojoj je život izgubila jedna mlada osoba.

– Helikopter ni tada nije došao jer nije imao gdje sletjeti. Stradali mladić u Split je prebačen hitnim medicinskim prijevozom gliserom, čijoj posadi – dodala je prva žena Supetra – zahvaljujem. Možda ovom mladiću čiju sam nesreću spomenula u tom trenutku više i nije bilo pomoći, ali nekome drugome unesrećenom svaka će minuta biti važna.

Gradonačelnica Marković zahvaljuje i djelatnicima Hitne medicinske pomoći na Braču na njihovu znanju, trudu i požrtvovnosti, zbog kojih se, tvrdi ona, zaista osjećamo sigurno.

Supetar je, podsjetimo, glavno tranzitno i prometno čvorište kojem na ovaj ili onaj način gravitira gotovo svekoliko domicilno otočno stanovništvo, kao i većina turista.

#BRAč#HELIDROM#SUPETAR

Izdvojeno