StoryEditor
OtociDol sv. Marije

Projekt na Hvaru: 300.000 europskih kuna uređuje poučnu stazu ‘Purkin kuk‘

20. listopada 2020. - 20:44
Purkin kuk - najveća prapovijesna gradina na otoku HvaruMirko Crnčević

Projekt "Poučna staza Purkin kuk" vrijedan 330 tisuća kuna u cijelosti će biti financiran novčanim sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj namijenjenih uspostavi i uređenju poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture.

Riječ je o brdu povrh sela Dol sv. Marije na otoku Hvaru (276 m), odakle se pruža izvanredan pogled na današnji Stari Grad i Farosku horu, te otoke Šoltu i Brač.

Na zapadnom dijelu uskog i izduženog hrpta nalazi se impozantna gradina (tumul) duga više od 40 metara, a visoka 5-6 metara, što je čini najvećom prapovijesnom gradinom na cijelome škoju. O njoj imamo i povijesno svjedočanstvo, zapis Diodora Sicilskog (1. st. pr. Krista), na lokalitetu je arheološka istraživanja prije 120 godina vršio akademik don Šime Ljubić (1822. – 1896.), a kasnije 1978./1979. uz zapadni rub gomile i prof. dr. sc. Marin Zaninović s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje se nalaze megalitske zidine približne veličine 25 x 25 metara, čija funkcija ni do dandanas nije precizno utvrđena.

Ipak, pretpostavlja se da je kamena gomila možda imala nekakvo ritualno značenje za vrijeme Ilira, a da su moguće stari Grci kasnije na zapadnoj strani humka u tehnici suhozida sagradili manji hram ili dograđivali utvrdu (osmatračnicu) četverokutnog oblika s ulazom na jugu.

image
Grad Stari Grad

Neki u tom kontekstu spominju Demetrija Hvaranina (između 229. i 219. pr. Krista), no bilo kako bilo Purkin kuk i povijesna znamenitost –​ Likorova kuća na sjevernim padinama brda, uz koju se veže i legenda o kurtizani, danas su omiljeni među turistima kao izletište i vidikovac.

Stoga je spomenuti projekt s pravom kandidiran za korištenje europskog novca, a u gradskoj upravi kažu da će se njime urediti staza, uspostaviti odmorišta i vidikovac te dizajnirati, izraditi i postaviti edukativne (informativne) ploče i smjerokazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. studeni 2020 14:52