StoryEditor
OtociNATALITETNA POLITIKA

Ni uz besplatan vrtić i 60.000 kuna u Bolu se ne ide na četvrto dijete! Provjerili smo kakva je situacija u drugim mjestima na Braču

1. veljače 2020. - 13:04
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Na Braču svaka općina na svoj način stimulativnim mjerama potiče pronatalitetnu politiku jer je svima jasno da bez mladih nema ni otočne budućnosti.

Stoga su pozitivni demografski procesi s pravom u fokusu interesa. Ipak, po izdvajanjima za svako novorođeno dijete prednjači općina Bol. U turističkom bračkom središtu roditeljima se za prvo dijete isplaćuje 7 tisuća, za drugo 15 tisuća, a za treće 30 tisuća kuna. Nadalje, oni koji se odluče za četvrto dijete dobit će nagradu od 60 tisuća, za peto 90 tisuća, a za šesto čak 120 tisuća kuna.

Po takvim izdvajanjima Bolu u Hrvatskoj vjerojatno nitko nije ravan. Ipak, po riječima Stipe Karmelića, pročelnika bolske općine, najveću naknadu koju isplaćuju je za troje djece.

Prije nešto više od deset godina bila je jedna obitelj s četvero djece. Dakle, u Bolu jednostavno, usprkos visokim naknadama, nema obitelji s više od troje djece. I još nešto. Treće dijete u obitelji ima pravo na besplatni dječji vrtić.

Isto tako u Bolu zaposlenici u Bluesun hotelima za svako novorođeno dijete dobivaju 7500 tisuća kuna, a ako su oba roditelja zaposlenici te hotelijerske kuća primit će nagradu u iznosu od 15 tisuća kuna.

Za novorođene u ovoj godini u proračunu grada Supetra osigurano je 250.000 kuna, uz napomenu da grad Supetar pomaže roditelje za prvo dijete s 5000 kuna, za drugo sa 7000 kuna, za treće i četvrto dijete s 9000 kuna, a za peto i svako sljedeće dijete naknada iznosi 15.000 kuna.

U proračunu toga bračkoga grada za stipendiranje učenika i studenata predviđeno je gotovo 200 tisuća kuna.

Rodiljne naknade izdašne su i u općini Selca koja pokriva istočnu stranu Brača. Naknada za prvo dijete iznosi 5 tisuća, za drugo 7, za treće 10 te za četvrto i svako iduće roditelji primaju 15 tisuća kuna. Za te namjene u općinskom proračunu je osigurano 80 tisuća kuna. U toj bračkoj općini učenička stipendija iznosi 500, a studentska 800 kuna mjesečno. •

Izdvojeno

11. srpanj 2020 16:26