StoryEditor
Otocitrud se isplatio

Hvarska priča sa sretnim ishodom: Susanne i vatrogasci spasili iz jame odbjeglog lovačkog psa

11. studenog 2020. - 20:48
‘Eco Hvar‘

Kod Gornjih Pitava na otoku Hvaru događala se prava drama, ali na kraju ipak sa sretnim ishodom.

Susanne Pieper, članica udruge "Eco Hvar", koja živi u Austriji, a ima kuću u tom selu, spasila je odbjegloga lovačkog psa iz jame uz pomoć vatrogasaca. A taj pas je prije toga više od tjedan dana lajao na tom šumskom području. U početku se činilo da je tamo nakon nedjeljnog lova ostavljen bez nadzora, kako se to ponekad zna dogoditi, osobito s mladim lovačkim psima.

Međutim, kad je pas nastavio lajati s istog mjesta danju i noću, posumnjalo se da je možda zapeo ili da je za nešto privezan bez odgovarajućih uvjeta. Sretna okolnost je da udruga "Eco Hvar" ima sjedište baš u Gornjim Pitvama, pa je Susanne odlučila potražiti psa kad ode u šetnji sa svojom kujicom Poli.

image
Dijana, dugodlaki istarski gonič, u jami
 
Susanne P.

Potraga za psom trajala je dva dana, jer je prvog dana kad je Susanne išla prema spomenutom području lajanje prestalo, i to na nekoliko sati. No, drugog dana su ona i Poli uspjele locirati mjesto otkud se lajanje čulo. Bilo je vrlo teško doći do psa – kroz potok, po strmom terenu u gustoj šumi, a daleko od puta... Ali bile su uporne, išle su sve dok nisu pronašle psa koji je zapravo upao u jednu jamu. Nije bila previše duboka, svega 1,50 metara, ali dovoljno da pas nije mogao vani, niti čovjek unutra bez nekakvih ljestvi.

Strankinja je odmah o događaju obavijestila predsjednicu udruge "Eco Hvar" Vivian Grisogono i poslala joj fotografije mobitelom. Naravno, uslijedila je brza reakcija, informacija je prenesena Tončiju Batošu, lovočuvaru LU-a otoka Hvara, koji je angažirao vatrogasce da krenu u akciju spašavanja životinje. Zapovjednik DVD-a Jelsa Roman Radonić bez puno razmišljanja s ljestvama se uputio do Susanne i Poli, da bi mu ona pokazala gdje je ta jama. Pomoć je čekala više od sat vremena, jer su prilike bile takve da se bojala da ga naknadno možda neće ni naći ako ode s toga mjesta.

Ni Romanu nije bilo baš lako doći do njih makar je mlad i spretan čovjek, a kad je napokon stigao, za čas se spustio u jamu i iznio psa vani. Bila je to jedna kuja, dugodlaki istarski gonič, sva prljava i šokirana, ali, što je najvažnije, bez vidljivih ozljeda. Nekako se tim lajanjem spasila od smrti, ali tamo zasigurno ne bi mogla biti još dugo, niti preživjeti.

Bila je mirna i očito zahvalna što je spašena. Odmah je smještena na sigurno, dobila je hranu i vodu. Drugog dana članica udruge "Eco Hvar" Sara Radonić, koja ima "grooming certifikat", krenula je očistiti kuju od guste bujne dlake jer od nje gotovo nije mogla otvoriti usta. Ubrzo se javio njezin vlasnik (podaci poznati redakciji), kazavši da je traži već deset dana nakon što je nestala nakon lova i bio je sav sretan što je njegova Dijana napokon pronađena. Po dogovoru, nakon četiri sata čišćenja, kuja mu je vraćena sva čista i uredna, bez vidljivih posljedica od opisane traume.

To nije prvi put da je Dijana nestala, ona je često bježala čim bi joj se ukazala prilika. Potvrdio je to i lokalni veterinar Prosper Vlahović rekavši: "Znamo da je kuja sklona bježanju i vrlo se teško vraća doma. I ranije smo bili svjedoci da je nije bilo i po nekoliko dana. Jednom prigodom pobjegla je dok smo cijepili ostale pse kod njezina vlasnika. Svi psi su se u vrlo kratkom vremenu vratili, a ona je opet bila pronađena tek nakon 10-ak dana. Smatramo da vlasnik nije uzrok, jer da jest, onda bi se na isti način ponašali i drugi njegovi psi. Prema svemu sudeći, kod nje je naglašena lovačka genetika, ona uvijek nešto traži i samo ide naprijed, njoj su potrebne kilometarske šetnje i bez njih jednostavno ne može."

image
Susanne se Velim parkom u Jelsi ponosno prošetala s Dijanom
 
‘Eco Hvar‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. studeni 2020 20:58