StoryEditorOCM
Dalmacijapočeli radovi

Osnovci iz naselja Bunje imat će sigurniji put do škole u Solinu: konačno stižu semafori na opasno raskrižje

16. studenog 2018. - 00:32

Postavljanjem signalizacije na prometnicama započele su aktivnosti vezane za rekonstrukciju, odnosno semaforizaciju raskrižja Kaštelanske ulice i Ulice Bunje u Svetome Kaju u Solinu.

U postupku javne nabave odabran je tako najpovoljni ponuditelj, tvrtka “Prvi treptač” iz Splita, koja će obaviti spomenute radove po cijeni od 248.153 kune (bez PDV-a).

Riječ je o opasnom raskrižju o kojemu smo i mi u više navrata pisali u našim novinama. Raskrižje je izuzetno prometno jer je s njim izravno povezana i Jadranska magistrala na vrlo opterećenoj dionici Solin – Kaštel Sućurac. Tim dijelom ujedno prolazi i veliki broj kamiona jer se na sjevernom dijelu Solina nalaze tupinolomi iz kojih do obližnjih "Cemexovih" tvornica stiže sirovina, a i djeca iz naselja Bunje idu na nastavu prema Osnovnoj školi Vjekoslava Paraća.

Kako bi se povećala sigurnost vozača, njihovih suputnika i pješaka, lokalna uprava se tako u listopadu prošle godine prijavila na poziv Ministarstva unutarnjih poslova za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa za 2018. godinu.

Financijska potpora za realizaciju navedenih projekata osigurava se inače novcem iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020. godine, u javnosti često poznatijeg po neslužbenom nazivu fond za otklanjanje crnih točaka na cestama.

MUP će tako ovaj projekt sufinancirati sa 70 posto od ukupno potrebnog iznosa, a Grad Solin s 30 posto, saznajemo iz Grada Solina.

Prema prvotnom elaboratu spominjala se potrebna cifra od oko 450 tisuća kuna, međutim, troškovi su po ponudi tvrtke “Prvi treptač” ispali dosta niži, dakle nešto manje od 250 tisuća kuna.

Kako smo već prije pisali, rekonstrukcijom bi se, kako su najavili iz gradske uprave, uz vertikalnu signalizaciju uredila i horizontalna, a pješački prijelazi prilagodit će se i osobama s invaliditetom, kao i biciklistima.

Uza sve to omogućit će se primjeren cestovni priključak, a i nesmetani prolaz vozilima kroz raskrižje u smjeru sjever-jug koji je do sada stvarao probleme stanovnicima Bunja, ali i obližnjih kvartova Dudini i Grubići. Naime, zbog neaktivnih semafora prednost prolaza imaju vozila sa solinske obilaznice, pa je prolazak iz ostalih smjerova ponekad poput zgoditka na lutriji.

Za vrijeme rekonstrukcije navedene Kaštelanske ulice jedna prometna traka će se koristiti kao radna zona pa će se promet vozila odvijati samo kroz jedan prometni trak, uz pomoć signalizacije. Predviđeni rok završetka radova je 60 dana.

Stručne službe Grada Solina će na tjednoj bazi, kažu, surađivati sa sudionicima u gradnji uključenima u proces izvođenja radova, a sve kako bi se radovi izvršili kvalitetno i u okviru dogovorenih rokova. Također, sve sudionike u prometu dok traju radovi mole za strpljenje i razumijevanje.

Mijenja se asfalt

Neovisno o ovom projektu semaforizacije raskrižja, Grad Solin ulaže u rekonstrukciju same Kaštelanske ulice, na kojoj će zamijeniti asfalt.

Vrijednost projekta je 300.000 kuna, plus PDV. Prema riječima Sanje Samardžije, pročelnice Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i upravljanje prostorom Grada Solina, natječaj se otvara 14. studenoga, a rok za izvođenje radova je trideset dana, tako da će se ti radovi odvijati paralelno dok traje i privremena signalizacija za raskrižje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:05