StoryEditor
Obalaiskustva iz makarske

Viroze slične koronavirusu uzimaju zalet: liječnicima obiteljske medicine sve se više javljaju pacijenti sa simptomima pandemijske bolesti

29. rujna 2021. - 10:49

I dok je broj oboljelih od korone, nažalost, ponovno u porastu, Makarani se ovih dana sve češće javljaju svojim liječnicima obiteljske medicine i zbog prehlada i viroza. Kako su nam kazali makarski liječnici, sve je više pacijenata koji se žale na bol u grlu, začepljen nos, kašalj i blagu temperaturu. Međutim, jedno je sigurno – nije gripa.

Kako nam je kazao dr. Matko Josipović, riječ je uglavnom o blažim i početnim respiratornim infekcijama kod kojih liječnik postupa kao da je riječ o koroni.

Držite se mjera

– Pacijenti nam se javljaju sa simptomima sličnima koroni, ali bez bolova u mišićima, pa se na koncu, sve dok se ne testiraju, ne može znati je li riječ o gripi, koroni ili prehladi, zbog čega se, kao i svi ostali, trebaju pridržavati epidemioloških mjera. Simptomi se iz dana u dan prate u kontaktu s liječnikom, i neovisno o tome o kakvoj je bolesti riječ, uvijek treba sumnjati na mogućnost korone. Gripe još nema, pa je sada uglavnom riječ ili o prehladi ili o koroni – rekao nam je dr. Matko Josipović, dodavši kako će se, ako se ove godine pojavi epidemija gripe, vrlo teško moći razlikovati od korone.

Prema riječima liječnice obiteljske medicine dr. Žane Šabić Pavičić, njezini se pacijenti također sve više javljaju s virozama čiji se simptomi preklapaju sa simptomima koronavirusa.

Komplikacije

– Pacijenti se žale na kašalj, bolno grlo i začepljen nos te na temperaturu od 38,5 stupnjeva. Savjetujem im da prva dva dana temperaturu pokušaju sniziti paracetamolom te da piju puno čaja s limunom, a ako se temperatura ne snizi ni nakon dva dana, onda se moraju podvrgnuti testiranju na koronavirus. Najviše komplikacija javlja se kod mlađih osoba, i kako ide zima, sada bi se oni necijepljeni cijepili protiv korone – kaže dr. Pavičić Pavičić, dodavši da se gripa očekuje tek u zimskim mjesecima, ali na temelju simptoma pacijenata ne može se jasno odrediti radi li se o virozi ili koroni, koja se može manifestirati vrlo blagim simptomima, a pacijent može biti zaražen i nemati izražene simptome, ali će širiti infekciju.

item - id = 1130926
related id = 0 -> 1136937
related id = 1 -> 1136367
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 01:19