StoryEditor
Obalagnjusno djelo

Vandalizam u Kaštel Štafiliću: nepoznati počinitelj razbio Gospin kip, odlomio mu glavu i zalio bijelom bojom

21. listopada 2020. - 17:10
Devastirana kapelica s Gospinim kipomAnte Čizmić/Cropix

Vandalski uništiti maleni kip Gospe, smješten uz ulaz kraj više od 1500 godina stare masline u Kaštel Štafiliću, bez sumnje spada pod rubriku "vjerovali ili ne".

Što se u glavi počinitelja ovog gnjusnog "djela" moglo dogoditi tijekom srijede ujutro pa da bijelom bojom polije, a potom i razbije glavu Gospina kipića, pitanje je za psihijatre, jer takvim divljacima, sasvim je jasno – ništa nije sveto.

Naime, za sada još nepoznati počinitelj malo svetište, koje se nalazi u neposrednoj blizini stare masline, o kojoj skrbi "Bijaći" – Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela, prolio je masnom, bijelom bojom te razbio Gospin kip koji se tu nalazi, pri čemu je kipić, visok oko 30-ak centimetara, ostao bez glave.

Nije ovo prvi put da se na najgori mogući način napada ovo sveto mjesto. Prije koju godinu u par navrata gorila je stara maslina, zaštićeni spomenik prirodne baštine, a nadležni su tada zbog učestalih vandalskih radnji bili prisiljeni ugraditi i videonadzor, kojim, nažalost, nije pokriveno mjesto današnjeg čina bolesnog uma.

image
Ante Čizmić/Cropix

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca iz Kaštel Starog tada je spašena više od 1500 godina stara maslina, koja se tada našla na meti vandala koji su uzrokovali požar, uslijed kojeg je vatrom zahvaćen unutarnji dio debla ovog prirodnog simbola grada Kaštela, a i cijele Hrvatske.

Građani su osudili ovaj napad izražavajući nevjericu te se pritom pitaju kako ovako nešto nekom može pasti na pamet. Izrazili su nadu kako će policija otkriti počinitelje i kazniti ih, a nadležnima ostaje da malo svetište uz kapelicu opet urede, kako bi i dalje bilo mjesto posebnog pijeteta i Svetoj Luciji i Majci Božjoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 10:29