StoryEditorOCM
Izbori 2021bit će zanimljivo

Trogirski SDP opet igra na Bilića, napast će ga rukometaš, a s klupe HDZ-a - Rožić

Piše Gordana Dragan
24. veljače 2021. - 09:50
Izbori 2021
'Još pregovaramo s drugim strankama oko suradnje na izborima za Vijeće', kaže poteštat BilićVojko Bašić

Prva politička opcija koja je u Trogiru službeno obznanila imena svojih aduta za svibanjske lokalne izbore je građanska platforma "Zajedno za Trogir".

Njihov gradonačelnički kandidat je Ivan Šustić, 26-godišnji pravnik, a nositelj liste za Gradsko vijeće je godinu mlađi student Ante Škrobica, inače bivši član HDZ-a. Riječ je o inicijativi kojoj je pristupilo pedesetak uglavnom mlađih članova, kao i građani zasićeni dosadašnje podjele na dva velika bloka.

Sa sigurnošću se može reći i da će SDP u bitku za drugi uzastopni poteštatski mandat predložiti Antu Bilića. Prije četiri godine socijeldemokrati su izišli na izbore u koaliciji s HNS-om, HSU-om i Hrvatskim laburistima - Strankom rada, osvojivši u Gradskom vijeću sedam mandata, dok je opcija HDZ-HSP dobila njih osam.

No, lijevom bloku su se tada priključili konzervativac Stipe Novak i nezavisni Ante Piteša, pa su imali premoć u lokalnom parlamentu. Hoće li sastav stranaka na koalicijskoj listi SDP-a ostati isti još nije sigurno, jer prema Bilićevim riječima o tome se vode pregovori.

HDZ-ovci zasad šute, no u kuloarima se šuška da su u ozbiljnoj igri za gradonačelničku dužnost Vedran Rožić i Ante Stipčić, dvojac bivših poteštata, a spominje se i ime Mile Bilić. Rožić je vodio Trogir od 2004. do 2009. godine.

Kada je HDZ izgubio vlast, u gradonačelničku fotelju sjeo je SDP-ovac Damir Rilje. Stipčić je "stigao" nakon Rilje, prije osam godina, ali stranka nije uspjela afirmirati tadašnjeg kandidata Ivicu Baturinu, pa je na čelo grada došao Bilić (SDP).

Ako bi se HDZ ipak odlučio za Milu Bilić, bila bi prva gradonačelnička kandidatkinja tijekom protekla tri desetljeća. Riječ je o osobi s dvije fakultetske diplome koja je 40 godina u bankarstvu, od čega 30 na direktorskim dužnostima u više novčarskih kuća.

Zanimljivo je da se u kontekstu kandidature ne spominje ime Siniše Stojana, aktualnog čelnika trogirskog HDZ-a. No, kako tvrde naši izvori, u toj stranci sve su karte još na stolu, pa i one vezane uz sastavljanje liste za gradski parlament koja će, najvjerojatnije, biti samostalna.

Novost na lokalnoj političkoj sceni je osnivanje ogranka Domovinskog pokreta, koje se planira do kraja mjeseca. Emilija Ćudina, koja se krajem prošle godine isključila iz HDZ-a, a od 1. veljače je povjerenica stranke Miroslava Škore u Trogiru sa zadatkom da organizira izbornu skupštinu, tvrdi da će oni predložiti gradonačelničkog kandidatata i formirati listu za Vijeće.

Na izbore za parlament izlazi i nezavisna lista, na čijem će čelu biti poduzetnik Goran Piteša, predsjednik i glavni sponzor Muškog rukometnog kluba "Trogir", koji je lani bio pred vratima Premier lige, najvišeg natjecateljskog ranga, a i trenutačno prvo mjesto na tablici upućuje na to da će momčad doći do željenog cilja.

Piteša, koji je ujedno i potpredsjednik županijskog rukometnog saveza, u politiku je zakoračio prije dvije godine na "kvartovskim" izborima sa svojom nezavisnom listom i postao je čelnik Mjesnog odbora Travarica, najvećeg u Trogiru. Nikada, kako je isticao, nije bio član nijedne stranke i u tome vidi prednost liste koju će predvoditi.

HSLS-ovci, koji su se u rujnu prošle godine "restartali", potvrdili su da izlaze pred građane najvjerojatnije samostalno te razmišljaju i o imenovanju svog kandidata za gradonačelnika.

Od predsjednika HSP-ova lokalnog ogranka Damira Zaradića doznajemo da će ta stranka biti na biračkim listama, za sada najvjerojatnije sa samostalnom listom za Vijeće, a imat će i gradonačelničkog kandidata. U konačnici, spominje se da bi i Most mogao biti na izbornim listama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:42