StoryEditor
ObalaVJEČNI PROBLEM

Na prostoru nekadašnje vojne baze zatrpali pistu kako bi spriječili ilegalne utrke: hangari su pokradeni, milijun kvadrata kraj Zadra truli i propada

Piše PSD
3. svibnja 2021. - 21:07
Nikola Petković/Ilustracija

Kada je 2008. godine vojska odustala od centa za obuku hrvatskih specijalaca u Šepurinama kraj Zadra nije se očekivalo da će objekt ostati zaboravljen budući da se radi o milijun četvornih metara na atraktivnoj lokaciji na obali, nije se očekivalo da će zbog imovinsko-pravnih odnosa prostor propadati, pišu Vijesti.hr

- 'U našem prostornom planu mi te Šepurine u jednom dijelu imamo kao sport i rekreaciju, a u drugom dijelu imamo kao turističku zonu- izjavio je za RTL Emil Ćurko, gradonačelnik Nina.

Iako su se zainteresirani investitori već pojavljivali, komplicirani imovinsko pravni odnosi koji nisu riješeni rezultirali su blokadom ulaganja. Od 110 hektara koji su nekada bili unutar žice vojne baze, građani tužbama traže povrat ukupno 30 hektara u Jugoslaviji im oduzetog zemljišta.

- 'U ova 3-4 moja mandata te Šepurine su prošle upravljanje DUUDI-ja. AUDI-ja, Ministarstva državne imovine i evo sad na koncu Ministarstvo graditeljstva upravlja s tim, ali ja mislim da pravo rješenje će biti tek kad se te Šepurine dođu u vlasništvo jedinica lokalne samouprave- rekao je Ćurko.

Grad Nin želi novu katastarsku izmjenu dijela koji je državni, a iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine su im potvrdili kako se „analiziraju eventualne mogućnosti za djelomičnu realizaciju projekta''.

Nekadašnji elitni vojni hangari sada su devastirani, s njih su uklonili željezo, ali i sve drugo. Prostot je sada ilegalni deponij otpada. 

Nekada su se tamo održavale ilegalne utrke, a Grad Nin ih je odlučio spriječiti tako da zatrpaju nekadašnju zrakoplovnu pistu čime je samo počeo niz zatrpanjava, mahom ilegalnih. 

- Problem je počeo negdje iza poplava 2018. kada su se velike količine otpada slile zbog kiše na području Dugog otoka, grada Nina i Zadra. Naravno, najjeftiniji način odlaganja je očito bio odlaganje na Šepurinama…Još uvijek čekamo odgovor od okolišne inspekcije i Ministarstva državne imovine- izjavila je Danira Travica, voditeljica Zelenog telefona udruge Eko Zadar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 23:31