StoryEditor
Obalau svom prostoru

Dobri taktovi uz Jadro: Solin postaje rasadnik budućih klarinetista, upravo taj se instrument učenicima najviše svidio

Piše Mia Sesartić
18. veljače 2020. - 19:45
Tom Dubravec/Hanza media

Glazbena škola “Silvije Bombardelli” Solin, koja već 12. godinu djeluje pod okriljem Gradske glazbe “Zvonimir”, na dobrom je putu da postane samostalna institucija i uđe u državnu mrežu glazbenih škola.

Jedna od važnijih pretpostavki za to je ostvarena, Grad Solin dodijelio je školi prostor za rad čije je uređenje ovih dana u tijeku.

Riječ je o prostoru površine 300 četvornih metara na drugom katu Poslovnog centra u središtu grada, gdje su privremeno svoju nastavu imali učenici Područne škole Ninčevići do izgradnje nove škole “Kralj Zvonimir”.

– Njihovim preseljenjem u novu školsku zgradu stvorili su se uvjeti za realizaciju projekta uređenja sukladno potrebama glazbene škole, koje će u sljedećih mjesec dana biti u potpunosti završeno – veli nam prof. Tonći Ćićerić, ravnatelj Javne ustanove u kulturi “Zvonimir” Solin, jedan od pokretača glazbene škole, koji vodi projekt njezine institucionalizacije.

– Škola je utemeljena kao sekcija Gradske glazbe “Zvonimir” Solin 2008. godine jer se razvojem gradskog Puhačkog orkestra i općenito glazbenog života u Solinu pojavila potreba za sustavnijim glazbenim obrazovanjem.

image
Jelena i Petra Kelava
Tom Dubravec/Hanza media

Ako usporedimo našu okolicu, svi gradovi već imaju svoje glazbene škole, bilo da djeluju samostalno kao škole ili kao podružnice. Zbog toga smo prije 12 godina i krenuli u tom smjeru, najprije kroz program izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja.

Brojna djeca s područja Solina odlazila su u Split u Glazbenu školu. Naime, ova izvanškolska aktivnost iziskuje potrebu minimalno četiri dolaska tjedno u školu u raznim terminima i roditeljima se sve teže organizirati, pa su mnoga djeca s afinitetom prema glazbi i talentom odustajala od glazbenog obrazovanja zbog organizacijskih, ali i financijskih teškoća – rekao nam je Ćićerić.

Susretljivi profesori

A da će postojanje osnovne glazbene škole u Solinu puno značiti i za djecu i roditelje, potvrdila nam je i majka jedne učenice.

– Za roditelja je ovo svakako veliko olakšanje, jer mi koji živimo u Solinu sada imamo mogućnost da naša djeca samostalno odlaze na sate u glazbenu školu u vlastitom gradu. Profesori su stvarno susretljivi, raspored je uvelike prilagođen potrebama djece i roditelja, pogotovo individualna nastava – poručila je mama Jelena Kelava, dok nam Petra veli kako se veseli sviranju klarineta.

– Super se osjećam dok sviram. Poželila sam klarinet jer mi i tata svira taj instrument – otkriva trećašica Petra.

– Svirate li onda kod kuće zajedno?

– Još ne, tek učim neke laganije pjesmice, a ako mi nešto nije jasno, tata mi pokaže. Najteži su mi duboki tonovi, ali trudim se vježbati svaki dan najmanje po pola sata – govori Petra, koja bi svakako, kaže, željela nastaviti pohađati glazbenu školu.

Svirati voli i 11-godišnji Baldo Šale. Njemu je ovo treća godina.

– Osjećam se lijepo kada sviram, a i zabavno mi je. Prije nego što sam se odlučio za klarinet, slušao sam različite instrumente, ali klarinet mi se najviše svidio – govori Baldo u pauzi vježbe s Ivanom Glavurdićem, jednim od 11 učitelja u školi.

– Već godinama se sustavno radi na projektu osnivanja ove škole. Imamo mnogo djece, svake godine sve više, tako da interesa zaista ima, a vjerujem da će nam i novi prostori mnogo značiti na tom putu – kaže Glavurdić.

U susjednoj su prostoriji saksofonisti, jer od sada će svaki instrument imati svoju učionicu. Tu su nešto stariji učenici, Roko Barišić i Domagoj Režić, te njihov predavač Filip Dujmović.

– Djeca su željna raditi, a vjerujem da će im i novi prostor biti dodatna motivacija. Iz godine u godinu sve je više učenika koji žele svirati – veli nam u prilog svemu i učitelj Dujmović.

image
Tom Dubravec/Hanza media

– Škola ima oko 80 učenika, koliko smo ih maksimalno mogli upisati u dosadašnjim uvjetima. U jednoj školskoj godini to je nekih 60 posto onih koji su se htjeli i mogli upisati. Sljedećih godina planiramo dostići optimalan broj od oko 120 učenika – raduje to Ćićerića, koji veli kako je sljedeći korak prema institucionalizaciji kompletiranje dokumentacije prema Gradu Solinu, koji bi trebao biti njezin osnivač, a zatim i prema Županiji te nadležnom Ministarstvu.

– Tek sinergijom svih ovih institucija, ali i pojedinaca koji godinama vrijedno rade na razvijanju ovog projekta, možemo postići krajnji cilj, ulazak u državnu mrežu škola – navodi Ćićerić, ističući kako je ovo tema od šire društvene i kulturne važnosti za Solin.

– Ovdje će se školovati ne samo oni učenici koji će nastaviti svoje glazbeno obrazovanje, u srednjim školama ili na akademijama, dobit ćemo kvalitetne amatere koji će sutra sudjelovati u radu brojnih solinskih kulturno-umjetničkih društava, a stvorit će se i educirana koncertna publika.

Zahvaljujem na pomoći i kolegama ravnateljima i učiteljima iz drugih osnovnih i srednjih glazbenih škola, od Splita, Imotskog, Sinja, Omiša do Šibenika, koji će nam, nadam se, i dalje biti podrška, kako bismo svi skupa podignuli razinu glazbene kulture i obrazovanja u cijeloj županiji – zaključuje Ćićerić.

Danas učenici, sutra nastavnici


– Nismo bili u državnoj mreži škola, ali naši su učenici iskoristili zakonsku mogućnost polaganja privatnih ispita u verificiranim školama. Možemo se pohvaliti da je prošle godine 90 posto naših učenika postiglo vrlo dobre i odlične rezultate kod takvog vanjskog vrednovanja. U prilog tome ide i činjenica da su naši učenici u prošloj godini ostvarili šest visokih međunarodnih nagrada na glazbenim natjecanjima.

U proteklih desetak godina brojni su učenici koji su izišli iz naše škole uspješno nastavili svoje glazbeno obrazovanje. Iduće godine troje naših učenika steći će akademski naziv, a to je priznanje da je naš sustav odgojio prave glazbenike, od kojih će se neki, nadam se, vratiti kao nastavnici u školu iz koje su potekli – veli Ćićerić.

Lift za osobe s invaliditetom


U novim prostorima imamo šest učionica, zbornicu, urede za upravu škole, školski atrij i lift za osobe s invaliditetom. Svaka će učionica biti opremljena jednim klavirom, projektorom, računalima..., čime ćemo dosegnuti optimum pedagoškog standarda – kaže Ćićerić.

#SOLIN#GLAZBENA šKOLA SILVIJE BOMBARDELLI#TONćI ĆIćERIć#KLARINETISTI#SAKSOFONISTI

Izdvojeno