StoryEditor
ObalaSTRAH OD LOCKDOWNA

‘Ajme nama, zima će nam rastjerati i ovo malo gostiju!‘: makarski ugostitelji primjenjuju strože epidemiološke mjere i najavljuju crni scenarij

21. listopada 2020. - 07:44
Ivo Ravlić/Cropix

Prema novim epidemiološkim zaštitnim mjerama od koronavirusa, a koje su uvedene prošle srijede u ugostiteljske objekte, gosti kafića i restorana trebaju nositi maske dolaskom do samog stola, pri odlasku na toalet i pri odlasku iz objekta.

Bez maske gosti mogu biti samo dok se sjedi za stolom i jede, odnosno dok se konzumira piće. Razmak gostiju za istim stolom mora biti 1,5 metara, a uz to po osobi se mora osigurati prostor od četiri metra četvorna. Isti razmak propisan je i za goste koji sjede za šankom, a koji će se također morati nalaziti na razdaljini od 1,5 metara.

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji mogu primiti više od 50 osoba moraju osigurati tzv. COVID redara, kao i vlasnici objekata koji se bave organizacijom nekih većih događanja kao što su svadbe, krizme i drugo, i koji moraju angažirati redara ako imaju više od 50 osoba na slavlju, a taj redar mora kontrolirati pridržavaju li se gosti propisanih mjera. Svadbene večere smiju se održavati do ponoći, kao što i svi noćni klubovi, kafići i restorani mogu biti otvoreni do ponoći.

Čekaj dok on iziđe

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak medijima je kazao kako bi pravne osobe koje se ne pridržavaju mjera inspektori mogli kazniti globama od 20 tisuća pa sve do 70 tisuća kuna. Odredba za kažnjavanje fizičkih osoba još ne postoji, ali i o tome se razgovara. Sve ovo zvuči prestrašno i mjere se uvode kako bi opet nastupio "lockdown". Barem tako misli Drago Nosić, šef makarskih hotela "Biokovo" i "Miramare", koji kaže da se "Biokovo" od prošle srijede prilagodilo novim mjerama.

– Sve smo napravili po propisima, veći razmak između stolova, istaknuli smo obavijest za goste, tako da sada u unutrašnjem dijelu i stakleniku hotela, na ukupnoj korisnoj površini od 160 kvadrata, može stati 40 gostiju, a prije ih je moglo biti od 150 do 200. Sada nam je maksimalan broj gostiju 40 i iznad toga ne primamo nikoga sve dok neki drugi gost ne iziđe iz kavane hotela – kazuje Nosić, kojeg smo upitali je li hotel "Biokovo" među osobljem imenovao COVID redara. COVID redari su konobari koji su educirani o svim epidemiološkim mjerama i koji goste upozoravaju na nužnost nošenja zaštitnih maski i korištenje dezinficijensa, ističe Nosić.

– Mislim da će sve ove nove mjere biti problematične, a mi imamo na korištenje tek četvrtinu kapaciteta pa mi se čini da je sve ovo korak do ponovnog zatvaranja ugostiteljskih objekata – govori Nosić.

Zatim smo provjerili kakva je situacija s kafićem "Tempet" na rivi, a čiji nam je vlasnik Marino Fiamin kazao da s novim mjerama nemaju problema jer svi gosti kafića sjede na otvorenome i nitko ne želi ući u kafić.

Što s radnicima?

U sličnoj situaciji kao i hotel "Biokovo", koji je novim epidemiološkim mjerama izgubio 40 posto kapaciteta, i pivnica je "Pivac". Kako nam kaže vlasnik Igor Joskić, u unutrašnji prostor pivnice sada po novim mjerama može stati osmero ljudi, dok ih je prije, za vrijeme održavanja kvizova, moglo stati i 30.

– Nije realno ovo što je napravljeno jer se radi represija i najviše ispaštaju ugostitelji koji rade tijekom cijele godine, a i mi smo cijelo ljeto radili s 40 posto kapaciteta. Prilikom odlaska na toalet, gosti moraju nositi zaštitne maske pa nam se i tu javlja problem jer neki ne žele staviti masku – ističe Joskić, koji dodaje da je dobro dok je lijepo vrijeme pa gosti mogu sjediti za stolovima na terasi, ali gadno će biti kada dođe zima.

– Nemoguće je raditi na ovakav način i možda bi bilo pametnije zatvoriti ugostiteljske objekte na 30 do 40 dana, ali opet se tada pojavljuje pitanje što sa stalnim radnicima, tako da ni to nije najbolje rješenje – drži Joskić.

Povratak na matineje: ‘Doista nema smisla raditi‘

Noćni klub "Marineta" vrata je ponovno otvorio nakon više od dva mjeseca jer nisu radili od 12. kolovoza. Kako nam je kazao Ivo Puljak, vlasnik kluba, sada "Marineta" radi vikendom od 20 sati do ponoći.

– Već smo odredili i COVID redara, kojeg smo izabrali među našim redarima i koji za gostima mora ići do toaleta kako bi se uvjerio da nose zaštitne maske. S obzirom da jedna osoba mora imati četiri kvadrata površine u zatvorenom prostoru, sada u "Marinetu" može stati 50 do 60 ljudi, dok ih je prije moglo biti do 200. Pod ovakvim mjerama doista nema smisla raditi i sve ovo ide prema ponovnom "lockdownu" – veli nam Puljak, čiji redari gostima prilikom ulaska u klub mjere temperaturu, a na svakom stolu se, uz piće, nalazi i dezinficijens.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 10:27