StoryEditorOCM
Dalmacijastanovnici najavili velike prosvjede ako ‘tele 2’ ne izmjesti svoj odašiljač

NOVA BUNA IZ RADUNA ‘Neće do profita priko našeg zdravlja!’

Piše PSD.
31. siječnja 2012. - 16:30
Ne prihvati li mobilni operator “Tele2” jednu od triju lokacija koje su im jučer ponuđene za izmještanje odašiljača iz samog centra mjesta, krajem ovoga tjedna organizirat ćemo velike prosvjede i nećemo dopustiti da profit i zarada budu ispred zdravlja i sigurnosti naših građana.

Ovo što se ovdje radi bez našega znanja, zbog čega je prošlog tjedna bilo i incidenata, kada je reagirala i policija, naprosto je nedopustivo, a građani Raduna angažirat će se na sve moguće načine i spriječiti ovakve sramotne postupke - poručio je Goran Samardžić, predsjednik Mjesnog odbora Radun, nakon jučerašnjeg sastanka i obilaska lokacija za izmještanje odašiljača, zajedno s predstavnicima “Tele2” i kaštelanskim dogradonačelnikom Marinkom Kovačevim.

Podsjetimo, odašiljač je početkom prosinca prošle godine, doslovno u centru mjesta, osvanuo preko noći, a borba mještana Raduna, koji prozivaju gradsku vlast kako se nije maksimalno angažirala u rješavanju ovoga problema, aktualna je i danas.

- Moram kazati kako me žalosti činjenica da je Grad iznimno sporo reagirao po ovom pitanju. Grad mora biti u funkciji građana, a ne problem svaljivati na niže instance, u ovom slučaju Mjesni odbor. To je žalosno, jer se radi o općoj opasnosti za zdravlje građana - napomenula je gradska vijećnica s Berketove Nezavisne liste Gorana Kelam, inače stanovnica Raduna.

Stoga su ona i HSLS-ov vijećnik Branko Radačić uputili otvoreno pismo gradonačelniku Jošku Berketu u kojemu ga pozivaju da učini potrebite korake za preispitivanje potrebe za odašiljačem mobilnog operatora “Tele 2” na području Raduna.

Okupljalište djece i mladih

- Od gradonačelnika zahtijevamo da snagom autoriteta potaknete sve nadležne državne institucije, od državnog inspektorata do nadležnog ministarstva, na preispitivanje odluke mobilnog operatora “Tele 2” i njihova postavljanja repetitora i bazne stanice u najgušće naseljeni dio grada Kaštela, naselje Radun.

Zbog izvođenja dodatnih radova na postojećem rešetkastom stupu i opterećenja istog dodatnom opremom, ugrožena je njegova stabilnost, a time i sigurnost građana i imovine. Lokacija na kojoj se nalazi repetitor, odnosno bazna stanica, vrlo je frekventna, neposredno uz željezničku prugu, županijsku prometnicu, gradsko groblje i autobusno stajalište, te je poznata kao parkirališni prostor i okupljalište mladih i djece (stotinjak djece svaki dan tu čeka školski autobus).

Premda je ovaj dio grada poznat po uistinu velikom broju mladih obitelji s djecom, Radun nema gotovo nikakve kulturne i javne sadržaje, najzapušteniji je dio Kaštela i kao takav predstavlja gradsku i nacionalnu sramotu - poručuju Kelam i Radačić, izražavajući žaljenje što se sada još stanovnicima nasilno nameće nešto što dodatno ugrožava njihovu sigurnost.

U rubnim dijelovima grada, konkretno na brdu Kozjak (prijevoj Malačka), napominju vijećnici, postoje lokacije za postavu baznih stanica, gdje ih drugi operatori imaju, i koje najmanje ugrožavaju građane. Stoga postavljaju pitanje sebi i sveukupnoj javnosti:

- Zašto bi profit i manji troškovi te tvrtke bili ispred zdravlja i sigurnosti nekoliko tisuća građana koji žive u tom, ali i drugim dijelovima grada koji imaju isti ili sličan problem?

Odgovor čekaju do petka

Izričito se protive postavljanju baznih stanica u gusto naseljenim dijelovima grada, te se zalažu za njihovo izmještanje i postavu u rubne nenaseljene dijelove grada, na Malačkoj i Kozjaku.

Takav pristup podrazumijeva aktivniju ulogu struke i Grada u definiranju lokacija za takve uređaje, i njihovu ugradnju u prostorno-plansku dokumentaciju.

- Dakle, smatramo da je posve razumno da Grad razmotri potrebu da u svojim planovima odredi lokacije za takve uređaje, da ih javno objavi i da ne prihvati diktat nadležnih državnih institucija koje očito zbog uskih interesa pogoduju mobilnim operatorima - dodali su vijećnica Kelam i vijećnik Radačić te pozvali građane grada Kaštela, a posebno građane Raduna, da u znak solidarnosti i protesta smanje potrošnju i, ako je to moguće, najave otkazivanje usluga mobilnom operatoru “Tele 2”, ako ne prihvati ponudu Grada Kaštela i Mjesnog odbora da izmjesti baznu stanicu iz Raduna.

Rasplet cijele priče, kako nam je potvrđeno, bit će poznat u petak, kad istječe rok mobilnom operatoru za izjašnjavanje o preseljenju bazne stanice. - Ili selidba ili prosvjedi - poručuju građani Raduna.

jakov žarko / jadran babić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 06:13