StoryEditorOCM
Dalmacijapriroda savršena, komunala katastrofalna

Kučine: "Na Brig se teško popeti i pješice, a kamoli autom"

Piše PSD.
13. studenog 2013. - 09:20
Stanovnici Ulice Brig u Kučinama žale se na nebrigu Grada Solina prema ovom dijelu grada - ovako nas je dočekao jedan od mještana, Neno Šalinović, na samom ulazu u izrazito strmu kučinsku ulicu koja je na rubnom solinskom području, na granici sa Splitom, prema Korešnici.

- Pogledajte samo te rupetine na cesti. Ovdje se ne možete ni popeti ni normalno spustiti vozilima, a skoro ni pješice ni po lipom vrimenu, a kamoli kad su kiša i led – pokazuje Šalinović na velike rupe između slojeva asfalta, betona i tupine koje je teško izbjeći kada se spuštate niz Brig.

- Ovdje ima stotinjak stanovnika u oko 20-ak objekata, uglavnom privatnih kuća, te dvije zgradice sa po devet, odnosno pet stanova. Uredno podmirujemo komunalne obveze Gradu Solinu, neki od nas imaju ovdje i svoje firme, a s druge strane ništa nije uloženo u naš predio – žali se naš sugovornik, navodeći kako ovakvo stanje nije od jučer.

Grad ništa nije uložio

- Pune 23 godine, otkad ja ovdje živim, ne sjećam se da je Grad nešto uložio u infrastrukturu. Ljudi su sami doveli struju, vodu, rasvjetu, a i put su sami svojim doprinosom asfaltirali – ističe Šalinović, što potvrđuje i susjed Tonći Puović.

- Ja san ovde prvi kupija zemlju i sagradija kuću i točno je da smo sve sami napravili – kazuje Puović. Pridružuje nam se i susjeda Snježana Šimić koja stanuje u obližnjoj manjoj zgradi.

- Ovdje je prekrasno, pogled, zrak, priroda, ali komunalni uvjeti su iznimno loši. Kada nam dolaze prijatelji u posjet, ostavljaju vozila dolje na putu jer se boje popeti gore kako ih ne bi razbili - veli nam Snježana.

- Nema još kanalizacije, pa nam dolaze kamioni firmi za pražnjenje septičkih jama, ali ni oni se ponekad ne usude ovdje popet kako ne bi proklizali. A još ako nam kojim slučajem nagaze na cijevi, onda ostajemo i bez vode – prepričava Šalinović svakodnevnu bitku, pokazujući nam molbu stanovnika ove ulice prema Gradu Solinu još 2005. i peticiju u kojoj mole gradske vlasti da im napokon urede ulicu.

- Dugo smo i strpljivo čekali, obećavalo se da će se to riješiti – vele nam svi. - I bili smo presretni kada smo vidjeli da je uređenje ulice za 2013. ušlo u proračun s 310 tisuća kuna. I, onda, odjednom ta se stavka potpuno skida, a pretpostavljamo da je novac otišao za igralište na Čeprljincu. Grad je u našem susjedstvu prodao oko 2,5 tisuće kvadrata parcela, a još ništa od toga novca nije se vratilo u uređenje – smatra Šalinović pokazujući peticiju s 56 potpisa mještana.

A u istoj ulici, u bratovoj i nevjestinoj kući, većinu vremena provodi i don Ivan Grubišić, koji kaže kako ga često posjećuju njegovi kolege vijećnici i prijatelji iz okolice pa mu je krivo da ovaj put spada u ruglo mjesta.

Građani trećeg reda

- Bilo je rečeno da će se ulica urediti, a onda čujem da je skidaju sa zacrtanog programa. Ako je to kakva politička rabota, onda to nije dobro, a ako se nema novca, onda treba ići po prioritetima jer ovdje stanuje stotinjak ljudi, djeci i mladima treba osigurati pristup autobusu i glavnoj cesti, a i starijim osobama je jako nezgodno spuštati se po razrovanoj strmoj ulici – govori don Ivan, dok njegova nevjesta Viktorija u prilog tomu veli kako je za njih, starije osobe, problem otići i baciti smeće dolje do glavne ulice.

- Ako se nešto ne počne rješavati, bit ćemo prisiljeni na građanski neposluh, neplaćanje komunalne naknade, izlazak na ulicu i slično - ističe Šalinović, zaključujući kako će se svim silama truditi da na Brigu omoguće normalan život za ljude, a ne da se prema njima ponaša kao građanima trećeg reda.

MIA SESARTIĆ
FOTO: JADRAN BABIĆ / CROPIX

Boban: Sanirat ćemo ulicu vrlo brzo

Kad se slagao proračun za 2013. godinu, dogovoreno je sa stanovnicima tog područja, ne bih sada o imenima, da će pripremne radnje, s obzirom na visinu novca za potrebne aktivnosti, odraditi Stanovnici tog područja, a asfaltiranje i konačno uređenje Grad Solin sa spomenutom stavkom u proračunu.

Kako do danas te pripreme nisu odrađene, tako smo i mi stavku skinuli, no sa stavke održavanja nerazvrstanih prometnica vrlo brzo ćemo barem sanirati postojeće stanje – obećao je solinski gradonačelnik Blaženko Boban, naglašavajući kako to nije jedini projekt koji su rebalansom dirali. Odgovorno tvrdim da nikakvih političkih implikacija ovdje nema, a to vrlo dobro zna i saborski zastupnik don Ivan Grubišić, s kojim smo više puta razgovarali o nekim drugim projektima na tom predjelu - veli Boban.

- Za tvrdnju pojedinih stanovnika da je novac umjesto u Brig otišao za izgradnju sportskog terena na Čeprljincu, taj je projekt već tri godine bio planiran u proračunu, što je vidljivo iz gradskih dokumenata. Naglašavam da stručne službe grada ni u jednom segmentu razvoja bilo kojeg područja nisu imale intenciju politiziranja, pa će tako biti i ubuduće – zaključio je Boban, apelirajući na zajedništvo.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 00:27