StoryEditorOCM
Dalmacijaklesarstvo u genima

'Kad naresten, bit ću škarpelin': trećašu Juri iz Selaca kuckanje po kamenoj ploči draže je od svih igara na svijetu

26. veljače 2019. - 15:16
SELCA_Jure_Carevic_mali_skarpelin

Tradicija obrade kamena na Braču seže unatrag nekoliko stoljeća. Kada odrastate primjerice u Selcima, onda vam je dobro poznata ona krilatica "živit na kamenu, od kamena i za kamen". Od svih igara na svijetu, 9-godišnjem Juri Careviću iz Selaca najdraža je ona s "litom", odnosno s kamenom.

– Kad naresten, bit ću škarpelin – već sada je siguran mali trećaš Jure koji je proteklih dana izazvao gomilu pozitivnih komentara nakon što je pučiška Facebook stranica objavila njegov rad – kamenog Miniona.

Mama Nataša nam govori kako je cijela obitelj išla u masline, ali malom Juri se baš i nije dalo igrati se u masliniku, pa je ostao kraj tatine radionice, uzeo dlijeto i počeo kuckati po kamenoj ploči na stoliću.

– Ubrzo nam se pohvalio svojim radom. I sam je bio oduševljen kako je ispalo, a mi, naravno, preponosni. Klesarstvo je u obiteljskim genima, i tata kleše kamen, a barba iz Pučišća čini čuda od kamena. Ovdi dicu ne triba usmjeravat – kaže Jurina mama.

– Bravo, Jure! Bravo! Svima ćeš nan uredit kuće, dvore i prage i skale i učinit lipe vaze... – pohvalili su malog škarpelina njegovi Bračani.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 04:11