StoryEditorOCM

Izvanredna sjednica splitske županije o škverovima

Piše PSD.
24. studenog 2008. - 14:19

Zbog neizvjesne budućnosti splitskog i trogirskog brodogradilišta oporbeni vijećnici skupštine splitsko-dalamtinske županije predvođeni SDP-om zatražili su u ponedjeljak sazivanje izvanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o škverovima. Živko Nenadić (HDZ) predsjednik Županijske skupštine prihvatio je inicijativu 19 oporbenih vijećnika te će sazvati izvanrednu sjednicu.

- Nije jasno zašto se hrvatska vlada odlučila na ubrzanu privatizaciju tri velika i jednog malog brodogradilšta već do kraja prvog kvartala 2009. godine, je li moguće da je Vlada odustala od njihova restruktuiranja kao preduvjeta bolje prodaje?

Vlada kaže da za neka brodogradilišta dolazi u obzir premnamjena djelatnosti. Za koja brodogradilišta i o kojim djelatnostima se radi? Kakva će biti sudbina 3.maja i Brodosplita ako se ne provede uspješna privatizacija Uljanika, Kraljevice, Brodotrogira te Brodogradilišta specijalnih objekata Brodosplita?

Što će biti s domaćim dobavljačima brodske opreme i usluga vezanih uz brodogradnju ako ih privatizira inozemni investitor? Što će biti sa zemljištem na kojemu su brodogradilišta a koja su danas pomorsko dobro i što će biti s nekretninama na tom zemljištu? - pitanja su na koja vijećnici žele odgovpr na izvanrednoj sjednici.

Potpisnici inicijative za sazivanjem sjednice ističu da su svjesni kako Skupština nije nadležna za škverove te ne može dati sve odgovore. No, oni očekuju da zaključci s izvanredne sjednice pokrenu potrebne procese pred Vladom i nadležnim ministarstvima u cilju očuvanja nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta škverana i njihovih kooperanata.

D.ČOLOVIĆ / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 11:54