StoryEditorOCM

Ivan Mariani: Sindikalist Jozo Marić uzima proviziju od jedan posto na odštete; Marić: To su laži

Piše PSD.
13. svibnja 2010. - 00:12

Željeli su napuhati cijenu sanacije u visini od 250 milijuna kuna, kako to većinski vlasnik ne bi mogao isfinancirati, a onda bi se Fond za zaštitu okoliša, koji gura tvrtku “Odlagalište sirovina Zadar”, naplatio iz stečajne mase i time bi država postala većinski vlasnik – izjavio nam je Mladen Oštrić, direktor tvrtke “Adriatic Blizna”, koja je na natječaju od Trgovačkog suda dobila posao na sanaciji vranjičkog “Salonita”, a čije udaljenje iz tvornice uporno traže HUS-ovi sindikalci.

Otrovni amonijak

Oštrić nam je omogućio ulazak u tvornicu i poveo u obilazak 85.000 četvornih metara uz samo more, gdje je 20-ak radnika u mjesec i pol dekontaminiralo 40 posto površine.

Ivan Mariani uz vreće s azbestnim otpadom
Potpuno je očišćeno skladište azbestno-cementnog mulja, donedavno zatrpano do krova, a azbest su radnici morali strugati i sa zidova, a krov rušiti. Raščišćeni su azbestni magazin i zgrada laboratorija, gdje su nađene goleme količine otrovnog amonijaka.

Tvrde, mjerenja su pokazala da je razina azbesta u saniranim prostorijama sada za 15 posto manja od zakonom dopuštene.

– Planirali su odraditi posao preko tvrtke “Odlagalište sirovina Zadar”, koja je za sanaciju dala ponudu od 110 milijuna kuna bez PDV-a, a mi je obavljamo za 8,9 milijuna s PDV-om i očekujemo profit od milijun kuna!

Ilegalno odlagalište

Sumnjamo da iza svega stoje Ivo Sanader, Željko Žderić, Vinko Mladineo i Zvone Radić. Planirali su sanirati, poravniti sve pa sagraditi punionicu vode te terminale za ukapljeni naftni plin – optužuje Oštrić i napominje da istodobno i “Odlagalište sirovina Zadar” radi na odvozu cijevi i azbestnih ploča, koje uz blagoslov Vlade za 17 milijuna kuna odvoze na ilegalno odlagalište Mravinačka kava.

Oštrić napominje da im nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu nakon više inspekcija inspektora zaštite okoliša i zaštite na radu, te da sindikalci o njima bezočno lažu.

– Iz kruga radnika sam doznao za interni dogovor da sindikalnom vođi Jozi Mariću ide provizija od jedan posto za svaku ostvarenu odštetu, pa vi sad računajte – kazuje nam Ivan Mariani, voditelj radova “Adriatic Blizne”, nekada dugogodišnji radnik “Salonita”. Njegove riječi potvrđuje i Oštrić.

andrea kuzmić / FOTO: nikola vilić / cropix

Marić: Mariani i Oštrić lažu jer rade bez dozvole

Nerado komentiram budalaštine, al’ mi je čast kada takav čovjek takvo što kaže jer očito ne može noću spavati – odgovara, pak, Jozo Marić, HUS-ov povjerenik za Dalmaciju, na tvrdnje Marianija i Oštrića da ima dogovoren postotak s radnicima od odšteta.

- To je potez očajnika koji je svjestan situacije u kojoj nema dozvolu za rad pa pokušava lažima i podmetanjima nas diskreditirati – dodao je Marić.


Beskućnik u azbestu

U zgradi starog pogona su radnici “Adriatic Blizne” krajem ožujka naišli na beskućnika. Nesretnik je živio u nekadašnjoj kancelariji, spavao na madracu okružen azbestom, kuhao u imroviziranoj kuhinjici, prao i sušio odjeću... tko zna koliko dugo.


‘Ponižavajuća Vladina ponuda’

HUS-ov sindikalist Jozo Marić je u srijedu upoznao radnike “Salonita” s rezultatima pregovora s Vladom i ponuđenih 60 tisuća kuna po radniku ocijenio bezobraznim i ponižavajućim.

Sindikalci su izišli s prijedlogom da se odštete uvrste u proračun za iduću godinu u iznosu od po 30.000 eura za svakog od 169 radnika, a da se ostalih 20.000 eura uzme iz kapitala društva kada država postane većinski vlasnik. I dalje inzistiraju da se “Adriatic Blizna” izbaci iz tvornice jer ne posjeduje dozvole za rad s opasnim materijalom. Ako se do ponedjeljka ne iznađe model za udovoljenje zahtjevima, radnici će se ponovno okupiti pred tvornicom i dogovoriti daljnje akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 14:04