StoryEditorOCM
Dalmacijaetverosatna rasprava o blokiranom odlagalištu otpada završila bez bitnijeg pomaka

DEPONIJ KOZJAČIĆ Župan Imoćanima: Izbit će vam zaraza!

Piše PSD.
26. srpnja 2011. - 15:06

Skoro četverosatna rasprava o odlagalištu imotskog otpada Kozjačić na sastanku predstavnika nezadovoljnih građana Imotskog s jedne i predstavnika osam imotskih općina, grada Imotskog, župana Ante Sanadera i stručnih službi Županije s druge strane, nije donijela ništa više od jednog jedinog zajedničkog zaključka.

A to je da već u utorak iz Zagreba dođu stručnjaci Ministarstva zaštite okoliša te da se na licu mjesta uvjere je li sanacija opožarenog deponija u skladu s pravilima struke, te što još treba učiniti u Kozjačiću da on ne bi ugrožavao zdravlje ljudi. Tek nakon toga za isti stol će sjesti tročlana delegacija građana, koordinacija imotske lokalne samouprave, predstavnici Županije, i nastaviti pregovore.

Zahtjevi su jasni: prvo treba sanirati odlagalište, a tek onda vidjeti može li se u njega ponovno dovoziti otpad koji se već gomila po ulicama Imotskog. Upravo to pitanje cijelo je vrijeme i lebdjelo na sastanku gdje je bilo i žučljivih polemika, pa je na kraju i sam župan preuzeo vođenje sastanka, odgovarajući građanima i podržavajući ih u potpunosti kada je u pitanju hitna i stručna sanacija odlagališta. No, kada se spomenulo daljnje odlaganje otpada u Kozjačić, koje već zadaje brigu gradu i okolnim mjestima, tu su se putovi razilazili.

Zatvoriti odlagalište

- Kozjačić mora ići u povijest i za stalno se zatvoriti, jer je to prava ekološka bomba u kojoj se godinama nekontrolirano bacao svakakav otpad. Bilo je tu otpada i iz tvornice osječke Saponije, rezervoara Ine, medicinskog otpada - govorili su nezadovoljni građani koji ne žele više smeće u blizini kuća. - Slažem se s vama - objašnjavao je župan, no do uređenja odlagališta Lećevice morate se strpjeti, jer je to jedini izlaz.

Vaše smeće nitko drugi neće uzeti, situacija nije dobra i na mnogim drugim deponijima. Treba odlagalište sanirati, brinuti se o njemu, vi ga kontrolirajte, ali nemojte dozvoliti da zbog vašeg opravdanog nezadovoljstva i gomilanja smeća koje se ne odvozi s ulica izbije zaraza i proširi se na grad i okolna mjesta - istaknuo je župan. Od ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Jasne Ninčević doznajemo da incident u Kozjačiću nije utjecao na kvalitetu i čistoću vode s izvorišta Opačac, koja je upotrebljiva za piće, te da se ona svakodnevno kontrolira.

B. Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 22:04