NE PROPUSTITE

Uz pomoć vrhunskih stručnjaka postanite fit mama: prijavite se na besplatne online treninge, vježbajte u vlastitom domu i zablistajte!

Piše Matea Roglić
Foto Projekt Aktivna Hrvatska
9. travnja 2021. - 22:37

Na radost svih mladih majki u Hrvatskoj, projekt Grada Zagreba i Kineziološkog fakulteta u Zagrebu GETFIT4FREE predstavlja novi, besplatni program vježbanja namijenjen upravo njima.

Proces oporavka tijela nakon poroda izuzetno je kompleksan i težak te je mladim majkama neophodno stručno vodstvo prilikom uključivanja u tjelesno vježbanje. Također, kako se u ovoj ionako nezavidnoj epidemiološkoj situaciji ne bi morale odvajati od svojih beba, ovaj projekt omogućuje im besplatne online treninge iz udobnosti vlastitog doma.

Mlade mame će tako u programima vježbanja moći sudjelovati preko ZOOM platforme uz stručno vodstvo te rekvizite i pomagala koji su im dostupni kod kuće.

Za sudjelovanje u besplatnim programima vježbanja možete se prijaviti na e-mail: prijave.getfit4free@kif.hr. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, datum rođenja, visinu, težinu te koliko je vremena prošlo od poroda.

Prijave su otvorene do 15. travnja, a broj mjesta je ograničen kako bi se osiguralo pravilno izvođenje vježbi te kako bi stručnjaci mogli individualno pristupiti svakoj polaznici.

- Treninzi će biti namijenjeni isključivo mladim majkama i prilagođeni njihovim potrebama i mogućnostima. Svi treninzi provodit će se u vlastitom domu, uz svima dostupne rekvizite i pomagala.

Plan i program vježbanja osmišljen je i bit će vođen i kontroliran od strane stručne osobe, također mlade mame - istaknuo je profesor Damir Knjaz, koordinator projekta i profesor na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Mateja Očić, jedna od koordinatorica programa i sama je mlada majka koja je mišljenja da mlade majke predstavljaju jednu od najpogođenijih skupina u doba pandemije.

- Trudnoća i razdoblje nakon poroda predstavlja osjetljiv period u kojem se događaju mnogobrojne fizičke i psihološke promjene kod majke. Važno je da mlade majke budu strpljive i daju si vremena, odnosno da se postepeno vrate tjelesnom vježbanju.

Tjelesno vježbanje trebalo bi biti usmjereno na podizanje raspoloženja i punjenje pozitivnom energijom, odnosno ne bi smjelo biti pretjerano iscrpljujuće kako bi majke mogle olakšano izvoditi svakodnevne aktivnosti.

Samim time, stvarat će bolju sliku o vlastitom tijelu, bolje će se osjećati te će tjelesnom aktivnošću utjecati na dugoročno poboljšanje svojeg zdravstvenog statusa - ističe Očić i naglašava kako vježbanje kod kuće može biti jednako kvalitetno kao i ono koje se provodi u fitness centru, no uz preduvjet da se provodi pod stručnim vodstvom.

- Izuzetno je važno da grupe nisu prevelike kako bi trener mogao aktivno sudjelovati u demonstraciji i ispravljanju vježbi, odnosno važno je da se osigura mogućnost individualnog pristupa svakome od polaznika. Svaki oblik kontroliranog tjelesnog vježbanja ima pozitivne učinke na cjelokupni zdravstveni status, pa tako i onaj koji se provodi kod kuće - zaključuje Očić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:27