SO COOL

Uvijek sjajno raspoložena Ida Prester razbija mitove o ženskoj ljubomori, zlostavljanju, društvu.. Ženama u Hrvatskoj, kaže, baš i ne cvjetaju ruže

Piše Matea Roglić
Foto Vedran Peteh/Cropix
31. ožujka 2021. - 08:53

Ona je vesela, kreativna i totalno svoja. Iznimno je radišna, a opet sve radi s tolikom dozom opuštenosti i optimizma da jednostavno ostavlja bez daha. Majka je dvoje djece, a prava je pravcata partijanerica u duši. Popričali smo s Idom Prester, voditeljicom i pjevačicom koja je, s razlogom, uzor mnogim ženama diljem regije.

O čemu smo pričale? O svemu po malo, najviše o ženskim temama.. Došli smo do zaključka da ova žena jednostavno živi život kako ga je sama zacrtala, a to joj i te kako polazi od ruke..

Kako biste se opisali u tri riječi?

Mala pjegava plava.

Kako je izgledao Vaš život u dvadesetima ?

U dvadesetima ovog stoljeća - grozno, 2020. je počeo kaos. Tak da tu nemam puno za ispričati, lock down, igranje s klincima po kući, maske, otkazivanje poslova, odlazak nekih dragih ljudi, generalna svjetska deprica.

A ako misliš na moje dvadesete - sve obratno! Život, ples, svirke po cijeloj regiji, zagrljaji, putovanja, veselje, sloboda i radost. Tek sada to znam cijeniti.

image
Šest godina sam bila u priličnom offu. Tek kad sam izašla iz pelena nakon dvoje djece i malo došla sebi - evo ti korone. Tako da još čekam svoj come back.
Vedran Peteh/Cropix

No, majčinstvo Vas je promijenilo?

Šest godina sam bila u priličnom offu. Izlazila sam samo na vlastite koncerte i voditeljske nastupe, druženja sam svela na igraonice, iz intenzivnog lutalačkog i scenskog života sam se povukla u svoj mikro svijet.

Prijatelji bez djece su me već počeli sprdati: "kad god te nazovemo ti si ili trudna ili dojiš ili opet trudna pa u krug." Tek kad sam izašla iz pelena nakon dvoje djece i malo došla sebi - evo ti korone.

Tako da još čekam svoj come back. Majčinstvo je jako teška i zeznuta, ali divna uloga, ako si spreman na tu žrtvu i odustajanje od mladenačke spontanosti, neplaniranih kava koje se pretvaraju u roštilje, tuluma koji se spontano pretvaraju u vikende na selu.. Tog više nema.

Svaki korak se pomno planira. Ali osim toga - nije me ništa promijenilo, i dalje sam vesela i zaigrana curica, samo sam sada dobila partnere za igru.

Usklađujete li lako posao i obiteljski život?

Sada puno lakše. Mladunci su već porasli, tata ih može sam ishendlati koliko god treba, slobodna sam za putovanja, nastupe, akcije, dogovaramo se sve.

Idu i u školu i vrtić, do 16 sati imam vremena za sve svoje obaveze. Onda se pokušavam posvetiti isključivo njima dok ne zaspu. Važno mi je naše zajedničko vrijeme.

Što mislite o ulozi žena u hrvatskom društvu. Postoje li razlike između Zagreba i Beograda?

Ima puuuno prostora za napredak. Ni u jednom od ta dva grada ženama ne cvjetaju ruže. Od broja maltretiranih i ušutkavanih, do nezastupljenosti na rukovodećim funkcijama i u državnom i u privatnom sektoru, ograničavanja prava na abortus, medijske mizoginije, napada na rijetke žrtve koje se usuđuju progovoriti o zlostavljanju.. Jako opširna tema.

image
- Ni u Beogradu, ni u Zagrebu ženama ne cvjetaju ruže. Od broja maltretiranih i ušutkavanih, do nezastupljenosti na rukovodećim funkcijama - popis je, kaže Ida, dug
Vedran Peteh/Cropix

Koliko su vam važna ženska prijateljstva?

Imam i prijatelja muškaraca, naravno, ali najbliže su mi prijateljice žene. Biram prijatelje koji su mi bliski, koji imaju sličan set problema, iskustava, snova.. To su najčešće žene. Ženska ljubomora i zavist je velika laž i zlonamjeran mit.

Konzumerističko društvo nas odgaja da budemo ljubomorni na sve oko nas - na bogatije susjede, ljepše prijateljice, brže aute.. Naše je da se odupremo i uživamo u tuđim uspjesima. Žene oko mene su empatične, nasmijane i prekrasne. Život bez njih mi je nezamisliv.

Kako je biti ženska osoba na estradi, jeste li se morali dodatno dokazivati?

Nisam ja baš na estradi, ali sudjelujem u nekim javnim nastupima, priredbama i eventima, najčešće kao voditeljica.

Meni taj posao prirodno leži, mada se uvijek stvarno i štreberski pripremim. Međutim, u odnosu na muške kolege, mi si ne možemo priuštiti višak kilograma, uvijek ista odijela, o pritisku vječne mladosti da ni ne govorim. Pogledajte dobnu strukturu voditelja u odnosu na voditeljice u televizijskim programima - sve je jasno.

Oni su vječni, a žene se generacijski smjenjuju, broji im se svaki dekagram na vagi, pregledava svaki šav na haljini, uspoređuje, kritizira svaka dlačica od glave do pete. Nisu dečki tome krivi, već javnost koja to potiče i dopušta.

Najbolji savjet koji ste naučili od žena u svojoj obitelji?

Ma samo ti guraj svoje. Psi laju, karavane prolaze.

image
Biram prijatelje koji su mi bliski, koji imaju sličan set problema, iskustava, snova.. To su najčešće žene. Ženska ljubomora i zavist je velika laž i zlonamjeran mit.
Vedran Peteh/Cropix

Jako je aktualna tema zlostavljanja žena u vašem poslu?

Strašno je to sve. Ne samo u mom poslu, još daleko više žena ima koje su anonimne i godinama u tišini trpe nasilje, gutaju traume.. Puno njih mi se javilo na Instagramu kada sam objavila post o zlostavljanju.

Toga je jezivo puno, najčešće je ono u obitelji. Jako mali postotak skupi hrabrosti progovoriti o tome, a onda ih se dočeka na nož, s nevjericom i prijezirom. Strašno je to, ljudi znaju biti neshvatljivo zločesti.

Kolika je cijena toga biti nadarena i svoja?

Ja ne razmišljam o tome. Moj je životni moto: radi ono što voliš najbolje što znaš i na kraju ćeš pobijediti.

Možda se nećeš obogatiti, ali ćeš proživjeti život s osmijehom. Ima li išta vrjednije?

Omiljeni način opuštanja vam je...

Upalim omiljenu playlistu, zatvorim se u kupaonicu i napunim kadu. Tek oko 22 sata, kad svi zaspu, naravno.

Što bi rekli mlađoj sebi iz sadašnje perspektive?

Opusti se mala, sve će ispasti super.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:58