SPLIĆANKA

Naša novinarka žensku inspiraciju pronašla je u vječnoj Zdravki Krstulović, dami koja je zračila odmjerenošću i ljubaznošću

Piše Matea Roglić
Foto Tom Dubravec/Cropix
14. travnja 2021. - 09:08

Vječna Zdravka Krstulović heroina je koju je volio ne samo Split i okolica, nego je bila miljenica cijele regije. Svojim glumačkim sposobnostima podjednako je oduševljavala kazališnu, televizijsku i filmsku publiku – njezin je talent čak i njezinu iznimnu ljepotu stavio u drugi plan.

Ovu važnu ženu krasili su dostojanstvenost, vedar duh i iznimna ljubaznost i odmjerenost, jednostavno su je svi voljeli! Nije izigravala veličinu izvan scene, bila je obična splitska djevojka odrasla u Omiškoj ulici, u kojoj je živjela standardno splitsko djetinjstvo tog doba opisano citatom "šaka suza, vrića smija".

Svojom pojavom plijenila bi pažnju gdje god bi stigla, a unatoč svim kvalitetama ostajala je skromna i prizemna. O njezinoj karizmi nema spora, pa je tako publiku uvijek iznova ostavljala bez daha svojim besmrtnim ulogama na splitskom čakavskom govoru.

image
U bogatom dramskom iskustvu odigrala je more uloga, u kojima je uvijek majstorski veslala i pronalazila put do srca publike.
Saša Burić/Cropix

Meni se još kao razigranoj splitskoj djevojčici uvukla pod kožu svojom virtuoznošću, odmjerenošću i snagom koja se krila iza krhke siluete. Inspirirao me je njezin hod kroz život – pravi je dokaz da žena može biti lijepa, nježna i ženstvena, a u isto vrijeme iznimno uspješna u tome što radi. Sviđalo mi se što nije samo izgledala kao zmaj, nego je bila zmaj u glavi!

Da je gluma njezin poziv, znala je još kao djevojčica kad bi s roditeljima išla u kazalište, koje je još više rasplamsalo njezin žar prema umjetnosti.

U bogatom dramskom iskustvu odigrala je more uloga, u kojima je uvijek majstorski veslala i pronalazila put do srca publike. Prvu ulogu dobila je sa samo 11 godina, pjevajući u prvom činu opere "Karmen". Dvije njezine uloge na mene su ostavile snažan dojam, a obje su proizišle iz pera Miljenka Smoje.

image
U Malom mistu igrala je Anđu Vlajinu, neuku, nepismenu djevojku, s nedostatkom nijansi za nepisane društvene norme, koja svoju prostu narav kompenzira gorljivošću, socijalnom inteligencijom i radikalnom predanošću ideologiji

Vješto je to osmislio taj kultni Splićanin sa španjuletom za svojom čuvenom makinjetom. Pa tako Krstulović utjelovljuje dva karaktera – oba predstavljaju dalmatinski tip žene, a tako su iskonski različita. S jedne strane imamo Anđu Vlajinu – neuku, nepismenu djevojku, s nedostatkom nijansi za nepisane društvene norme, koja svoju prostu narav kompenzira gorljivošću, socijalnom inteligencijom i radikalnom predanošću ideologiji.

Tu se svakako ubraja i kultna scena u kojoj Roko ogorčeno zagrinta kako oni jedini u cilom mistu na Badnjak ne jedu bakalar i fritule. Kompleks podrijetla pokušava kompenzirati tako što se pošto-poto pokušava adaptirati na urbani način života nabavljajući odjeću po zadnjoj modi i sluškinju – kako i priliči pravoj gospodi.

image
Da je gluma njezin poziv, Zdravka je znala još kao djevojčica kad bi s roditeljima išla u kazalište, koje je još više rasplamsalo njezin žar prema umjetnosti
Jadran Babić

S druge strane, u "Velom mistu" poprima potpun otklon od prijašnjeg identiteta i utjelovljuje posve drukčiji karakter – drage, graciozne i dostojanstvene Violete lavljeg srca. Koliko god je zračila i odisala profinjenošću i nježnim, ženstvenim stilom, toliko se istaknula kao izuzetno hrabra i plemenita žena koja bi po petlji mogla parirati ratnim herojima. Istinski karakter od žene!

U obje serije glumila je uz Borisa Dvornika, neprikosnovenog velikana hrvatskoga glumišta i bliskog prijatelja. Kraj njezina života, nažalost, pomalo je tužan i daleko je od onog sjaja koji je doživjela za vrijeme blistave karijere – ali nećemo o tome, previše je toga pozitivnog utkala u srca Splićana da bismo kvarili raspoloženje teškim temama.

Samo, eto, hvata me neka gorčina i nostalgija kad pomislim kako pada u zaborav i kako je sve manje mladih upoznato s njezinom maestralnošću i veličinom. Naravno, dok ne pogledaju neke od njezinih sjajnih uloga koje u njima rasplamsaju žar za starim Splitom i jednim izgubljenim vremenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 23:57