LJUBAV ONLINE

Isprobali smo Bumble, dating aplikaciju na kojoj glavnu riječ imaju žene. U pola sata dobili smo ponude za pet izlazaka: zaista ima sjajnih frajera!

Piše Tihana Marović
Foto Beata Zawrzel
11. travnja 2021. - 09:32

Kad je Whitney Wolfe, jedna od osnivačica dating aplikacije Tinder, nakon tužbe za diskriminaciju i dobivene odštete od milijun dolara odlučila s kolegom s Badooa pokrenuti sigurnu i netipičnu virtualnu platformu za upoznavanje potencijalnih partnera i partnerica nazvanu Bumble, svijet je bio skeptičan.

Bumble je aplikacija za upoznavanje na kojoj glavnu riječ imaju žene. Dakle, možete gledati profile, fotografije, duhovite opise, no kontakt će se ostvariti samo ako prvi korak napravi žena.

image
Whitney Wolfe odlučila je s kolegom s Badooa pokrenuti netipičnu virtualnu platformu za upoznavanje potencijalnih partnera i partnerica nazvanu Bumble
Angela Weiss

Većina je ovakav kontekst priče doživjela poprilično feministički, no Bumble je u zapadnom svijetu zaista uspio. Već je neko vrijeme aktivan i na našem tržištu pa smo odlučili provjeriti kako funkcionira s obzirom na to da nas prati glas naroda sa snažnim patrijarhalnim nasljeđem.

Takve su se glasine, da odmah kažemo, u ovom slučaju pokazale itekako točnima. No, neka vas to ne obeshrabri, preko aplikacije Bumble u Hrvatskoj zaista možete upoznati sjajne frajere. I frajerice, dakako.

Krenimo redom.

Prvo treba napraviti profil. Imate li Facebook, odmah vam nudi sinkronizaciju računa, pa s dva klika već imate sve riješeno. Pravila su i tu nešto stroža nego na ostalim sličnim aplikacijama, dakle zabranjeno je objavljivanje fotki na kojima se nalaze sama djeca, nema fotografija u donjem rublju ili obnaženih (u kupaćim kostimima su dopuštene). Lice mora biti jasno vidljivo.

Uz malo spretnosti i kreativnosti, možete se sjajno predstaviti potencijalnom partneru. Uz nekoliko fotki, tu su kratke informacije koje postanu vidljive na vašem profilu odlučite li odgovoriti na postavljena pitanja. Imate opciju u kojoj se možete izjasniti o političkim uvjerenjima, religiji, horoskopskom znaku, obrazovanju, konzumiranju cigareta, najvećim strahovima, o tome želite li ozbiljnu vezu, brak, djecu... Sve u svemu, možete se zgodno poigrati.

image
Bumble zaista nije loša platforma za upoznavanje. Dapače, ako ste otvoreni za online tip upoznavanja, gotovo da ga, potaknuti našim iskustvom, toplo preporučujemo
Jakub Porzycki

Birate postavke, važno je naglasiti kako možete birati između nekoliko različitih Bumbleovih platformi. Korisnici kažu da ga baš to razdvaja od Tindera, na kojem se puno toga zapravo vrti oko seksa i druženja na jednu noć. Ovdje imate opciju Bumble BFF – namijenjenu pronalasku prijatelja, kao i BumbleBIZZ, preko kojega se možete spojiti s različitim profesionalcima i potencijalnim poslovnim partnerima. Treća je opcija ona s ljubavnim predznakom, dakle traženje partnera.

Odabrali smo treću opciju kako bismo istražili tržište. Dakle, aplikacija, u suradnji s GPS-om vašeg mobilnog telefona ili računala, pronalazi najbliže partnere. Pregledavate profile, kreće muško – žensko lajkanje, no pravilo je jasno – žena mora započeti razgovor unutar 24 sata kako se match ne bi izgubio. Pretražujemo muškarce u dobi od 30 do 40 godina. I ostali smo paf! Daleko je ovo od stranica za upoznavanje od prije desetak godina!

Kao prvo, svi imaju sjajne fotke. Kao drugo, svi putuju. Fotke su s plaža, skijališta, iz egzotičnih krajeva. Većina profila djeluje jako simpatično, moderna tehnologija komuniciranja očito nas čini sve više stručnjacima samopromocije.

Krećemo s prvim upadom, ipak cure vuku prvi potez. Šaljemo poruku na dva chata. Budući da nemamo ozbiljni interes, pokušavamo biti što ležerniji. Suprotna strana odmah odgovara. Zanimljivo, Bumble vrvi strancima, odnosno svi matchevi koji djeluju zanimljivo relativno su mladi poslovni ljudi koji na određeno vrijeme žive u Dalmaciji, uglavnom u Splitu, Dubrovniku ili na otocima. Hrvata je znatno manje, no ipak ih ima.

Čini nam se kako su želje i stavovi pojedinaca poprilično izravni: neki su otvoreni samo za povremena druženja, neki za prave veze, a neki samo za afere. I jasno to ističu.

Ima razvedenih, neoženjenih, ali i oženjenih. Neki su duhoviti, neki sasvim otkačeni...

Nije prošlo ni par minuta i stiže prvi odgovor. Sam ima 37 godina, stranac je, inženjer, živi u Dubrovniku i u Zagrebu i kaže nam da Hrvatice slabo koriste Bumble. Nije, tvrdi, još uvijek naišao na pravi match, a na platformi je godinu dana. S tim da žene imaju glavnu riječ on nema problema. Dapače, nije mu mrsko da preuzmu inicijativu. Hrvatska mu se sviđa, žao nam je zavlačiti ga tako ljubaznog i pristojnog, priznajemo da smo tu samo radi istraživanja. Malo smo ga razočarali.

image
Želje i stavovi pojedinaca poprilično su izravni: neki su otvoreni samo za povremena druženja, neki za prave veze, a neki samo za afere

Dalmatinac Hrvoje nije odgovorio na naš upit, no zato jest Nijemac Aaron, budist, putnik i fotograf. Neko vrijeme živjet će u Splitu, ne zna kakvu vezu točno traži, no voljan je popiti piće... Kontaktirali smo još nekoliko sredovječnih muškaraca. Sa svima se priča svodi na isto – nema dugog dopisivanja, na sve strane pljušte pozivi na kave, šetnje, druženja na otvorenom... Svi su iznimno pristojni i odmjereni, iznenađujuće ugodno iskustvo. Nema lascivnih komentara, doskočica ni aluzija.

Konačno, nakon pet stranaca, odgovara i domaći adut, nazvat ćemo ga Jure (obećali smo da mu nećemo koristiti pravo ime). Iz Dalmatinske je zagore, neženja u ranim četrdesetima. Sve bi dao, kaže, samo za normalnu curu. Mlađa, starija, nebitno, neka ima glavnu riječ, ne smeta mu....

- Nema normalnih. Ja bi se ženija i neka je to to. A one bi se zabavljale, putovale, neće nijedna obavezu. Ja sam radišan; polje, vinograd to su mi hobiji. Imam svoje vino, kobasice, pršute.... - piše nam. Pitamo ga kako se odlučio za Bumble.

- Aktivan sam ja, Tinder, Bumble, Facebook, Instagram... Iskren sam pa ako koja ozbiljna hoće neka mi se javi, lako će me pripoznat....  Nisam za puno riči, ja sam za konkretno...

Ako solirate, a spremni ste da žena ima glavnu riječ, Bumble, zaključujemo, zaista nije loša platforma za upoznavanje. Dapače, ako ste otvoreni za online tip upoznavanja, gotovo da ga, potaknuti našim iskustvom, toplo preporučujemo. Naravno, treba i malo sreće, prst sudbine koji bi vas možda i mogao spojiti s pravom osobom.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 12:06