StoryEditorOCM
Auto-motodobro je znati

Vozači se pitaju, blicaju li prometne kamere na hrvatskim cestama? Evo odgovora

Piše R. I./Revija HAK
18. lipnja 2024. - 09:56

U posljednjih mjesec dana dvoje ljudi nam je postavilo gotovo isto pitanje, a ta dva slučaja spojili smo u jedan. Naime, sve se svodi na sljedeće:

– Vozio sam noću i prošao sam pokraj kamere. Čini mi se da se uključio blic i da me kamera snimila, piše Revija HAK.

Na pitanje jesu li vozili brzo, odgovorili su da nisu, ali da ne mogu biti sigurno. Blicanje kamere bila indikacija da su vozili brže od ograničenja, ali uz jedan uvjet – da je u prometne kamere doista ugrađen i blic. Gdje ćete bolje provjeriti ove tvrdnje nego u MUP-u. Dakle, pitali smo postoje li još na hrvatskim cestama kamere koje blicaju, odnosno trebaju pomoć izvora svjetlosti kada snimaju prebrze vozače. Odgovor iz MUP-a je kratak, ali jasan:

image
Nikša Stipaničev/Ilustracija/Cropix

– Nastavno na upit obavještavamo Vas da sve kamere imaju ugrađenu IC rasvjetu, u spektru nevidljivom za ljudsko oko, za rad uređaja u noćnim uvjetima.

Dakle, nema više blicanja, diskretna infracrvena rasvjeta onemogućuje taj svjetlosni show i prekršaji se snimaju na način koji neće omateti vozače. Sada kad smo to riješili, imamo i savjet: vozite po pravilima i propisima, pridržavajte se ograničenja brzine i pazite na druge sudionike u prometu! Bit će manje kazni i nesreća, a i vi ćete biti sigurniji - piše Revija HAK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 09:56