StoryEditorOCM
Auto-motovelika investicija

Švedski proizvođač baterija preispituje planove o novoj tvornici, žele širiti poslovanje ovisno o tržištu i potražnji

Piše Hina
20. lipnja 2024. - 18:07
Ovo je lokacija na kojoj bi trebala niknuti giga-tvornica baterija koja bi donosila prihod od 50 milijardi dolaraMarcus Brandt/Dpa Picture-alliance Via AFP

Proizvođač litij-ionskih baterija Northvolt potvrdio je u četvrtak da preispituje planove o gradnji nove tvornice u matičnoj Švedskoj. Poslovni dnevnik Dagens Industri objavio je da Northvolt otkazuje projekt gradnje nove tvornice u gradu u središnjoj Švedskoj, pozivajući se na izjave općinskog dužnosnika.

U Northvoltu naglašavaju da još nisu donijeli konačnu odluku, dodavši da analiziraju novu lokaciju i razgovaraju s nekoliko strana, uključujući općinu.

"Još se raspravlja i izaći ćemo ponovo u javnost kada odluka bude donesena", rekao je glasnogovornik kompanije.

Trenutno širimo poslovanje u Švedskoj, Njemačkoj i Kanadi, na temelju potražnje naših kupaca i investitora, dodao je.

Northvolt je još 2022. godine objavio da je odlučio kupiti staru tvornicu papira u Borlangeu i pretvoriti je u gigatvornicu potencijalnog godišnjeg kapaciteta od preko 100 gigavatsati (GWh) katodnog materijala. Dodali su i da planiraju u njoj zaposliti do 1000 radnika.

Tvornica će, kako su tada kazali, imati ključnu ulogu u realizaciji narudžbi vrijednih više od 50 milijardi dolara. Početak prve faze proizvodnje najavili su na kraj 2024. godine.

Northvolt ima tvornicu baterija u sjevernoj Švedskoj, a krajem ožujka počeo je i s gradnjom pogona u Njemačkoj u koji planira uložiti 4,5 milijardi eura. U rujnu prošle godine izvijestili su da planiraju proizvodnju i u kanadskom Quebecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 19:37