StoryEditorOCM
Auto-motojasno i precizno

Ogromne promjene u auto osiguranjima! Imamo novi Pravilnik o postupku rješavanja odštetnih zahtjeva u prometu

Piše Tajana Potkonjak/HAK revija
2. srpnja 2024. - 17:22
Nema više prostora za razna tumačnja, svima će biti jednako bez obzira na osiguravajće društvoJoško Šupić/Cropix

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga 28. lipnja 2024. donijela je Pravilnik o postupku rješavanja odštetnih zahtjeva oštećenih osoba u prometu! Službeno će stupiti na snagu nakon osam dana od objave u Narodnim novinama.

Zašto bi to trebalo biti pravo olakšanje za vozače? U tom svjetlu treba promatrati i donošenje i sadržaj ovog Pravilnika, koji donosi jasne smjernice za društva za osiguranje, s ciljem učinkovitog postupanja prema građanima prilikom isplate šteta po osnovi osiguranja od automobilske odgovornosti. Pravilnik propisuje dužnost osiguratelja da jasno i razumljivo informiraju oštećene osobe o postupku rješavanja odštetnih zahtjeva, uključujući  uputu što učiniti točno u slučaju prometne nesreće, kako postaviti odštetni zahtjev, te koje dokumente i podatke trebaju priložiti. Uredno ispunjena Europska izvješća o nesreći, ako su dostupna, mogu se koristiti kao odštetni zahtjev, odnosno kao izjava o okolnostima nastanka štetnog događaja, piše HAK revija.

Što je svakom tko podnosi odštetni zahtjev bitno?  Bitno je da bude brzo, bez komplikacija i u konačnici da bude zadovoljan rješavanjem tog odštetnog zahtjeva! U to ime valja uzeti u obzir kako je sada doista i propisano da je odgovorni osiguratelj dužan u svakom slučaju aktivno i bez odugovlačenja poduzimati potrebne radnje radi utvrđivanja osnovanosti i visine odštetnog zahtjeva kako bi isplatio naknadu štete odnosno nesporni iznos naknade štete odnosno kako bi najkasnije u roku od 60 dana dostavio oštećenoj osobi pisanu odluku o odštetnom zahtjevu i to ili/ ili!

Što se može sve dogoditi? Možda vam odštetni zahtjev bude u cijelosti usvojen, tu onda dakako, problema nema. No, moguće je i nadalje da osiguratelj utvrdi da nije odgovoran za naknadu štete, moguće je da utvrdi da je odgovoran samo za dio naknade štete ili pak da jednostavno nije u mogućnosti u potpunosti utvrditi visinu štete. Ni u te tri situacije Pravilnik ne prepušta ništa slučaju, ni improvizaciji, točno i precizno je navedeno što odgovor odgovornog osiguratelja u tim slučajevima treba sadržavati.

Pravilnik i krajnje decidirano utvrđuje ključne rokove! Vezano uz rok za zaprimanje odštetnog zahtjeva  propisano je kako je osiguratelj  dužan evidentirati svaki zaprimljeni odštetni zahtjev najkasnije u roku od 3 radna dana od dana njegova zaprimanja. Što se tiče roka za isplatu štete Pravilnik kaže kako je osiguratelj je dužan isplatiti naknadu štete ili nesporni iznos naknade štete unutar 15 dana od slanja utemeljenog odgovora, ali najkasnije u roku od 60 dana od dana zaprimanja odštetnog zahtjeva.

Samo za obvezno osiguranje, ne i za kasko

Važno je napomenuti da se pravilnik ne odnosi na dobrovoljna osiguranja, kao što je kasko, već samo na obvezno auto osiguranje. Imajući to na umu, novi pravilnik određuje da osiguravatelji moraju usvojiti i primijeniti interni akt za rješavanje odštetnih zahtjeva najkasnije šest mjeseci od stupanja pravilnika na snagu, a propisano je i da moraju sve informacije imati vidljive na svojoj internetskoj stranici. Propisano je da su osiguravatelji dužni evidentirati svaki zahtjev unutar 3 radna dana i voditi evidenciju do konačnog rješenja. Rok za usklađenje osiguravatelja je do 1. lipnja 2025.

Jedna od najvažnijih informacija je da oštećene osobe mogu tražiti mišljenje neovisnog vještaka i dostaviti račun popravka od odabranog pružatelja usluge. Ako osiguravatelj ima primjedbe na dostavljeno mišljenje ili na dostavljeni račun popravka od neovisnog pružatelja usluge, mora ih detaljno obrazložiti. Moguća su poskupljenja obveznog auto osiguranja, a ona ovise najviše o inflaciji te rastu cijena dijelova i satnice servisera. Trenutno nemamo najavljena poskupljenja, ali prema našim podacima o prosječnoj premiji osiguranja od automobilske odgovornosti, u posljednjih je 5 godina cijena narasla za 29%, što prati stopu inflacije koja je bila 28,89%. - kazala je Nuša Pasarić, voditeljica grupe proizvoda kompare.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 17:28