<p>Peter Zaruba, EVN Croatia Plin d.o.o., direktor</p>
EVN

Zemni plin - Komfor – Budućnost

Piše Peter Zaruba, EVN Croatia Plin d.o.o., direktor
16. lipnja 2023. - 13:04

Proteklih godina nikoga nije zanimalo odakle dolazi plin ili struja, tržište je funkcioniralo, a energije je bilo dovoljno. Rat u Ukrajini, gospodarska kriza i inflacija pokazali su koliko je Europa energetski ovisna. Konačno smo shvatili da se više moramo oslanjati na vlastitu infrastrukturu i izvore energije.

U usporedbi s drugim članicama EU-a, Hrvatska ima dobar položaj u Europi koji joj omogućuje pokrivanje vlastitih potreba za zemnim plinom. Zemni plin je roba poput zlata ili nafte kojom se trguje na burzi i s kojom se mora pažljivo postupati.

EVN-u je oduvijek bio cilj naučiti kupce kako učinkovito koristiti energiju, bilo da se radi o ulaganju u toplinsku izolaciju, ugradnji učinkovitijih sustava grijanja i njihovom regulacijom u kombinaciji sa solarnim i fotonaponskim sustavima ili samo zamjeni prozora i "starih" žarulja s LED rasvjetom.

Istovremeno potrošnja energije ne ovisi o tome kada je energija proizvedena, već o tome kada je potrebna, a to su posebno hladni zimski dani kada nema sunca, a možda ni vjetra. Baš je u tom razdoblju važno imati pristup pohranjenoj energiji kako bi se mogli zadovoljiti iznenadni energetski deficiti, na primjer u metaloprerađivačkim poduzećima za taljenje, kovanje i valjanje, kao i industrijskim procesima sušenja.

Sposobnost skladištenja energije i dalje će dobivati ​​na važnosti u budućnosti sa sve većom upotrebom obnovljivih izvora energije. U povoljnim klimatskim uvjetima vjetar i sunce daju puno energije, uz napomenu da se često stvara i previše energije koja se uopće ne može iskoristiti, a laički rečeno, teško ju je i skladištiti.

Snaga plina leži u neposrednoj dostupnosti, vrlo visokoj kaloričnoj vrijednosti, a ima mogućnost dužeg skladištenja. Iz tog razloga treba ga koristiti tamo gdje je potreban zemni plin, tj. kao procesnu energiju za industrijsko taljenje, sušenje, proizvodnju pare i gdje se, naravno, može dugoročno skladištiti.

Operatori plinske mreže uložili su značajna sredstva u infrastrukturu u posljednjim desetljećima. Ne smijemo zaboraviti jednu stvar: naša plinska mreža i cjelokupna postojeća infrastruktura je bez emisija ugljika! Plinske tvrtke uložit će napor da dekarboniziraju zemni plin tijekom sljedećih nekoliko godina. Uz višak električne energije iz obnovljivih izvora energije, elektrolizom se može proizvesti zeleni vodik, koji se zatim dovodi u plinsku mrežu. Tako će funkcionirati energetska tranzicija, ali svatko od nas mora početi razumno koristiti energiju. Svi moramo provesti nužna ulaganja, ali bolje je početi danas, nego plaćati visoku cijenu u sljedećih nekoliko desetljeća.

Kao opskrbljivač plinom, EVN mora osigurati dostupnost plina kao sigurnog, snažnog i čistog izvora energije kada naši kupci to zatraže. To je misao vodilja EVN-a i mi ulažemo u naše plinske mreže kako bismo osigurali da Hrvatska ostane ekonomski konkurentna i da može dodatno poboljšati svoje rezultate.

To je ono za što radimo i koristimo sve svoje snage prema našem sloganu: Zemni plin - Komfor – Budućnost.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 20:33