24896467
LIDER

Usprkos sve snažnijoj konkurenciji na tržištu, Jadrolinija je bila i ostala lider putničkog prometa

Piše S.D.
Foto Duje Klaric/Cropix
15. lipnja 2023. - 14:19

Bez obzira što se tržište pomorskog putničkog prometa liberaliziralo, što na njemu svoje usluge mogu nuditi domaći i strani brodari, Jadrolinija je i dalje njegov neupitni lider. Razlozi zato su mnogi, no u prvom redu to je kvalitetna i pouzdana usluga koja se temelji na stoljetnoj tradiciji povezivanja kopna s otocima. Zato ne čudi da su brodovi Jadrolinije, bolje rečeno njihove prokušane i iskusne posade, pobijedili na baš svim koncesijskim natječajima na kojima su bili kandidirani.

A da bi se održalo na vrhu i nosilo sa sve jačom konkurencijom, u Jadroliniji kontinuirano moderniziraju poslovanje na svim razinama: od flote do pristupa putnicima, prodaje, informatičkog sustava i uredskog poslovanja. Zapravo, razvoj kompanije u svim segmentima poslovanja, glavni je strateški cilj. Zato na sve veće zahtjeve putnika, u skladu s vremenom i potrebama, Uprava Jadrolinije odgovara ulaganjem u brze brodove, trajekte za lokalne linije, klasične brodove i brodove za međunarodnu plovidbu (night ferries). U tom smislu se razvijaju i vlastiti projekti kroz gradnju brodova, ali konstantno i intenzivno prati tržište rabljenih plovila.

Ove je godine Jadrolinija raspisala natječaj za gradnju tri putnička broda na električni pogon s korištenjem električne energije pohranjene u baterijama. To je prvi korak u sveobuhvatnoj obnovi flote u narednim godinama.

Time jasno pokazuju smjer u kojem žele razvijati svoju flotu, u skladu sa smjernicama Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije. Naša najveća putnička brodarska tvrtka konstantno ulažemo u povećanje kvalitete usluge za sve njene korisnike. Već nekoliko godina prepoznaje se važnost ulaganja u digitalnu transformaciju poslovanja. Prije svega ulaže se u digitalne kanale prodaje koji nisu samo običan "alat" za kupnju karte, nego i prvi korak u komunikaciji s putnicima. Zato im je omogućeno kupovati karte online, rezervirati mjesta na trajektu, a u pripremi je i nova internetska stranica za ovu sezonu.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Zadaću žile kucavice hrvatskog dijela jadranske obale Jadrolinija obavlja već više od sedam desetljeća. Naša bijela flota svakodnevno otočane dovozi na posao, omogućava im pristup obrazovanju, liječničkoj skrbi, sportskim i kulturnim događajima i svemu onom što nedostaje na otocima. Jadrolinija, osim što doprinosi razvoju gospodarstva na otocima, posjetiteljima iz cijelog svijeta otvara put prema ljepotama jadranske obale i tako aktivno sudjeluje u kreiranju hrvatske turističke ponude.

Flota trenutačno broji 53 broda, od čega je 10 katamarana, 4 klasična putnička broda, 2 trajekta za međunarodnu plovidbu te 37 trajekata za lokalnu plovidbu.

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Najvrjedniji resurs Jadrolinije su upravo njezini zaposlenici, odnosno pomorci koji posjeduju dugogodišnje znanje i iskustvo, koje valja iskoristiti na najbolji mogući način. Zato se kroz interne edukacije nastoji prenijeti znanje na nove generacije.

Što se tiče odnosa djelatnika more-kopno, oko 75 posto čine pomorci od ukupno 1800 zaposlenika Jadrolinije.

Trenutni broj pomoraca je dovoljan, međutim, prati se tržište rada, pogotovo kad su u pitanja deficitarna zanimanja poput strojara i motorista, što slučaj samo u nas već i na svjetskom tržištu. Zato Jadrolinija kontinuirano putem web aplikacije prima nove prijave i životopise svih zainteresiranih pomoraca.

Kadar je najvažniji, tim više što se se nakon pandemijskih godina bilježi oporavak tržišta.

Pored osobnih dolazaka, posebno raduje povratak avio-gostiju i organiziranih dolazak grupa putnika kroz turističke agencije, što bitno utječe na pozitivno poslovanje Jadrolinije.

Također, početkom ove godine, Hrvatska je postala dijelom schengenskog prostora i monetarne unije, što će zasigurno pridonijeti dolasku većeg broja gostiju. Uprava Jadrolinije spremna je za taj izazov. Na rast tržišta, na veći broj putnika, odgovorit će se brodovima većeg kapaciteta. Pomorci i putnici, mirno vam more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 01:44