<p>Ivan Parcina,predsjednik Uprave i izvrsni direktor tvrtke Tromont.<br>
<br>
<br>
<br>
 </p>
GRADITELJSTVO

Tromont očekuje potvrdu rekordne godine

Foto Bozidar Vukicevic/Cropix
17. lipnja 2023. - 00:00

Splitska tvrtka Tromont, u ovom trenutku ima ugovoreno niz poslova u različitim fazama realizacije. Ukupna vrijednost tih poslova premašuje 90 milijuna eura. Radi se o tvrtki specijaliziranoj za izvođenje instalaterskih i građevinskih radova te proizvodnju komponenti.

Tromont, između ostalog, trenutačno izvodi kompletne radove na zgradama Turističko ugostiteljske škole u Splitu, Medicinske škole u Zadru te izvodi radove na konstruktivnoj obnovi sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. "Ti projekti su dosta složeni jer se radi o rekonstrukcijama i obnovama u kojima se zadržavaju veliki dijelovi starih objekata. Iz tog razloga ti projekti imaju veliki udjel specijalističkih građevinskih radova. S potrebom za izvođenje te vrste radova trenutno se suočavaju sve građevinske tvrtke koje na bilo kakav način sudjeluju u obnovama", ističe Ivan Parčina, predsjednik uprave Tromonta.

S konzorcijskim partnerom Tromont upravo dovršava posao vezan uz projekt KBC Osijek gdje Tromont izvodi sve instalaterske radove. Isto tako izvodimo instalaterske radove na dva projekta u Osijeku za Žito Grupu kao i na konstruktivnoj obnovi istočne zgrade FSB-a u Zagrebu. Izvode sve instalaterske radove na bolnici u Petrovoj ulici u Zagrebu. Radovi u sklopu izgradnje novog objekta u poslovnoj zoni Ravča za potrebe Mesne industrije braća Pivac u Vrgorcu kao i radovi na zgradi CEKOM-a u Novoj Gradišci privode se kraju.

Javni i privatni naručitelji

- Kao i do sada otprilike podjednako radimo poslove i za javne i za privatne naručitelje. Osim specijalističkih građevinskih radova, specifičnost novih projekta je veliki udio designe & build ugovora, koje s partnerima uspješno odrađujemo. I dalje smo usredotočeni na visoko tehnološkim instalaterskim projektima, na većim građevinskim rekonstrukcijama, a u zadnje vrijeme dosta poslova izvodimo na velikim montažnim objektima.Kod izvođenja instalaterskih i građevinskih radova, fokusirani smo na domaće tržište. Pokrivamo cijelu državu od Osijeka do Dubrovnika. Smatramo da imamo snažnu tržišnu poziciju i vrhunske reference u izvođenju radova na kompleksnim objektima privatnih i javnih investitora. Pored toga iz našeg proizvodnog segmenta pretežito izvozimo. Na inozemnom tržištu kontinuirano jačamo našu poziciju dobavljača metalnih dijelova za industriju vlakova, pojašnjava Ivan Parčina, predsjednik uprave Tromonta.

Što se tiče poslovnih rezultata, može se primijetiti da su oni jako dobri za ovu splitsku tvrtku. "Unatoč tome što je proteklo razdoblje svima bilo izazovno, radi velikih promjena na tržištima dobara i radne snage, možemo se pohvaliti rekordnim prometom Tromonta u 2022. godini te očekivanim zadržavanjem te razine prometa i u sljedećem razdoblju. S obzirom na navedeno možemo biti iznimno zadovoljni kako značajnim rastom tako i ostvarenim rezultatom poslovanja", otkriva Parčina.

U proizvodnim halama Tromonta smještenim u radnoj zoni Čaporice, radi stotinjak djelatnika. Na površini od preko 11 tisuća četvornih metara korisnog proizvodnog i, manjim dijelom, uredskog prostora, Tromont proizvodi specijalizirane proizvode za građevinsku industriju te industriju vlakova i šinskih vozila. "Veliki značaj dajemo kvaliteti i održavanju visokog standarda u proizvodnji što nam omogućava jačanje naše pozicije na inozemnom tržištu.Našu kvalitetu potvrđujemo našim certifikatima kao što ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018, EN ISO 3834-2, EN 1090-2 EXC4, EN 15085-2 CL1 i DIN 6701-2 A2. Naš proizvodni segment raste iz dana u dan. Bilo kadrovski, organizacijski što pratimo stalnim ulaganjima u novu opremu", dodaje Parčina koji napominje da Tromontove proizvode, koriste njihovi stalnu kupci a radi se o uglednim tvrtkama poput Alstoma i Končara. Dodaje da se šire i na druge europske proizvođače vlakova i komponenti.

"Najveći kupci su nam Alstom, Končar, Stadler, PTC i ABB. Naši kupci su proizvođači vlakova i komponenti iz Njemačke, Švicarske, Francuske i Italije i naravno Hrvatske", otkriva Parčina.

Radna snaga i dobavni lanci

Tromont se s općenitim nedostatkom radne snage, kako nam kaže njegov čelni čovjek, bori kontinuiranom brigom za vlastite zaposlenike, poboljšavanjem plaća i ostalih uvjeta rada te uvozom radne snage. Sve tvrtke iz građevinskog sektora prisiljene su posezati za radnom snagom iz drugih zemalja.

-To je trend koji neće ići u suprotnom smjeru, već će potreba za radnom snagom iz inozemstva biti sve veća. Smatramo da će i plaće hrvatskih radnika, osobito u deficitarnim zanimanjima, i dalje rasti i približavati se europskom prosjeku. U tom slučaju bi se mogli vratiti radnici koji su se odselili iz Hrvatske, ali s obzirom na to kako nam se društvo razvija, sigurno je da bez strane radne snage nećemo moći funkcionirati - mišljenja je Ivan Parčina.

Tromont ima dosta iskustva s radnicima iz drugih zemalja.

- U početku je bilo dosta nekvalificirane radne snage, dok se u zadnje vrijeme kvaliteta radnika poboljšala jer su i agencije i posrednici koji dovode radnu snagu stekli iskustvo. Imamo strane radnike preko agencija kao i strane radnike koji su izravno zaposleni u Tromontu. Neki od njih su u nas više od pet godina. Izazov nam predstavlja što se usporilo izdavanje radnih dozvola i na tome bi se trebalo poraditi - kaže predsjednik uprave Tromonta.

Osim radne snage, problem u poslovanju je fluktuacija cijena sirovina te, u zadnje vrijeme, rast cijene usluga i opreme.

- Dobavni lanci još nisu pouzdani kao što su bili prije pandemije. Stječe se dojam da je, zbog pandemije i rata u Ukrajini, u jednom dijelu smanjena poslovna ozbiljnost po pitanju rokova isporuka. Cijene sirovina su se u posljednje vrijeme stabilizirale, ali dolazi do kontinuiranog povećanja cijena gotovih proizvoda, opreme i usluga što je izravna posljedica inflacije.Osim toga, predstavlja nam problem što unatoč zakonu i nedvosmislenom naputku vlade, neki javni naručitelji još uvijek ne priznaju povećanje cijena zbog porasta ulaznih troškova - ističe predsjednik Uprave Tromonta.

Ukupna vrijednost trenutno ugovorenih poslova Tromonta premašuje 90 milijuna eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 16:13